Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Måltidsforskaren: ”Den klassiska påskbuffén är på väg ut”

Publicerad: 30 mars 2021, 07:57

Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare.

Foto: Thomas Szendrö

Den klassiska påskbuffén tappar medan grillat och påsklamm är på uppgång – en tydlig trend som accelererar i samband med corona. Allt enligt måltidsforskaren Richard Tellström.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenLeverantörSvensk Dagligvaruhandel

I december spådde etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström i Dagligvarunytt att ”corona-julen” skulle innebära stora förändringar i konsumenternas matval. Och forskningsresultaten han just nu sitter och sammanställer visar att han fick rätt.

– Det blev en digital skärm-jul och en utomhus-jul med ganska nedskuren julmat för betydligt färre personer, säger han.

Även om hushållen inte helt skippade sillen på julbordet så blev kanske fem sillsorter i stället två.

Påsken 2021 lär enligt Richard Tellström gå i liknande spår, med tanke på fortsatt smittspridning och alla restriktioner.

– Många kommer säkert att vara utomhus och grilla men kanske ändå satsar på lax, sill och ägg som förrätt. Det blir lite som en återgång till den gamla smörgåsbordsentrén ”SOS”: Smör, ost och sill”.

Den klassiska påskbuffén har enligt Richard Tellström varit på nedgång under de senaste tio åren och håller sakta men säkert på att ersättas av en tre till fyra rätters festmåltid där huvudrätten antingen kan vara lamm eller något annat kött.

– Att äta lamm till påsk är en ganska ny tradition här i Sverige, som började under 70-talet när man började importera fryst lamm från främst Nya Zeeland.

Nu på senare år drivs trenden framförallt av den svenska medelklassen och de köper helst färskt, svenskt lammkött – något som tidigare inte ens var möjligt.

– Det ökade intresset för påsklamm på senare år är till stor del är resultatet av ett lyckat avelsarbete, där man lyckats få fram en ras som lammar redan i december. Lamm föds normalt sett i februari och skulle man slakta dem till påsk skulle de inte vara större än en kycklingklubba, säger Richard Tellström.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.