Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Laddar för våffelrekord: ”Vi är bra på att uppmärksamma högtider”

Publicerad: 24 mars 2021, 13:35

Det våras för våfflor.

Foto: GettyImages

I morgon är det våffeldagen, ett faktum som tydligt avspeglar sig i försäljningsstatistiken av våffeljärn, våffelmix och grädde. ”Vi firar hela veckan”, säger Alexandra Persson, butikschef på Stora Coop Palmviken i Värmland.


Ämnen i artikeln:

Ica SverigeCoop SverigeLivsmedelsföretagenCoop VärmlandAxfoodHemköp

Våffeldagen, eller Marie bebådelsedag som den egentligen heter, firas den 25 mars varje år. Dagen har sitt ursprung i kristendomen, där jungfru Maria av ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande och skulle föda Jesus nio månader senare. Jungfru Maria kallas även Vår Fru, vilket gjorde att dagen kallades Vårfru-dagen, som senare blev omdöpt till våffeldagen i folkmun.

Elisabeth Hedenljung, varumärkesansvarig på Arla Köket, menar att traditioner såsom våffeldagen är lite extra viktiga så här i pandemitider.

– Sökningen på ”våfflor” på arla.se ökade med 18 procent förra året, i år ser det ut att öka ännu mer. Recept och inspiration är superviktigt, säger hon.

I butiken är det framförallt samexponeringar och kampanjer som driver försäljning.

– Vi ökar försäljningen av vispgrädde till dagligvaruhandeln med fyra procent jämfört med en vanlig vecka just nu och det beror nog både på våffeldagens och att påsken närmar sig. Det kanske inte låter så mycket men handlar ändå om runt 150 ton grädde, säger Elisabeth Hedenljung.

Inom Hemköpskedjan lyfter de allra flesta butiker fram såväl våffelmix som olika givna tillbehör inför våffeldagen.

– Vi har bra erbjudande på våffelmix och tycker så klart att det är extra roligt att Garants ekologiska våffelmix vann ”bäst i test” i GP:s test nu i mars, säger Elin Jarl, som är pressansvarig för Hemköp.

På Stora Coop Palmviken i Arvika firar man våffeldagen hela veckan. Bland annat genom att bjuda in alla kunder till en tävling via sociala medier, där man ska tagga en vän som man vill bjuda på våfflor och därmed ha chans att vinna såväl ett våffeljärn som våffelmix.

– Mina medarbetare är väldigt bra på att uppmärksamma högtider och speciella dagar i butiken och vi brukar alltid få jättestort gensvar på alla våra tävlingar – både vad gäller engagemang och fler följare, säger butikschefen Alexandra Persson.

Våffeltävling skapar engagemang på Stora Coop Palmviken.

Foto: Stora Coop Palmviken

Och våffeljärnen som man bunkrat upp med till kampanjpris har i princip sålt slut.

– Men våffelmix har vi kvar – än så länge.

Hos vitvarukedjorna har man rustat med våffeljärn både i varuhusen och online. Elgiganten ökade försäljningen av våffeljärn i samband med våffeldagen under förra året med 73 procent jämfört med föregående år och nu hoppas man på nytt våffelrekord.

– I många varuhus runtom i landet var de populäraste modellerna helt slutsålda när våffeldagen väl kom. De tendenser vi ser i år visar att våffeldagen kommer att bli ännu mer populär än fjolåret. En anledning till att försäljningen ökat både förra året och i år kan vara att vi spenderar mer tid i hemmet och lagar mer mat hemma, säger försäljningschefen Andree Ekström.

Även Elon Group vittnar om en ökad efterfrågan på våffeljärn:

– Veckorna kring våffeldagen säljer vi ungefär fyra till fem gånger fler våffeljärn jämfört med årets övriga månader. Vi ser även en ökning av försäljningen av kaffebryggare och elvispar, säger Camilla Waldmark, pr- och kommunikationsansvarig.

Hur ska man då äta sina våfflor?

Tja, även om vispad grädde och sylt är den absolut vanligaste kombon så har salta och betydligt matigare varianter med rökt lax, kaviar/löjrom, smetana och finhackad rödlök vunnit terräng under de senaste åren.

Man kan också göra som konditorn Roy Fares (han med semmelwrapsen, ni vet) och trolla fram en bakelse av våfflorna. Lägg ihop våffelhjärtan två och två och fyll med hallonparfait, myntablad och färska hallon och pudra florsocker över hela härligheten.

Het men gammal trotjänare

Enligt Kungsörnen, som producerar och förser dagligvaruhandeln med en hel del våffelmix, har våfflor lagats i olika varianter sedan 1600-talet. Men i sin nuvarande form (alltså där man använder ett särskilt våffeljärn) ”bara” sedan mitten av 1800-talet.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev