Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Kvantumbutiken dissar shoppingfesten – satsar på en grön fredag i stället

Publicerad: 25 november 2020, 08:44

Ica Kvantum Liljeholmen struntar i Black Friday och satsar i stället på Green Friday. ”Det känns extra rätt att göra så just i år”, säger Jesper Annell, kommunikations- och marknadsansvarig i butiken.


Ämnen i artikeln:

Ica Kvantum

Nu på fredag slår Ica Kvantum Liljeholmen i Stockholm ett slag för hållbarhet och ett minskat klimatavtryck i stället för att medverka till att öka det. Ett grepp som lanserades redan i fjol och som redan betraktas som tradition.

– Vi tänkte som tusan kring hur vi skulle göra inför Black Friday men det var något som inte kändes rätt. Då kom vi på att i stället för att få kunderna att handla så mycket som möjligt ville vi få dem att rädda så mycket mat som möjligt, säger Jesper Annell.

Inga superspecialare, tokiga priser på stora köttbitar eller ”passa-på klipp”, alltså, men desto fler satsningar för att minska matsvinnet i butiken. 

– Jag kallar det vår version av ”Kockarnas kamp” där det nästan blivit som en tävling mellan olika avdelningar kring vem som kommer på den bästa lösningen som räddar mest mat. Just nu har vi rusning till hyllor och kylar där det samlas varor som riskerar att bli svinn, säger Jesper Annell, och förklarar att alla goda idéer givetvis har chans att bli permanenta rutiner.

Det kan handla om att koka pastasås på räddade tomater eller att göra kryddstarka salsor på exotiska frukter som sett sina bästa dagar.

En nyhet nu i år är de färgsprakande inläggningar som görs i juicebaren i vackra glasburkar i olika storlekar.

Reaktionerna på förra årets Green Friday, då totalt 300 kilo mat räddades, var enligt Jesper Annell översvallande positiva bland både kunder och medarbetare.

– Vi fick dessutom oerhört mycket pepp och uppskattning från andra butiker i hela Sverige, så det här är onekligen en tanke som får gott gensvar. 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica Kvantum

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.