Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Butiksinspiration

Ica Maxi Universitetet i Örebro satsar på egna odlingar: ”Timingen är helt rätt”

Publicerad: 28 april 2021, 10:55

Patrik Persson, handlare på Ica Maxi Universitetet i Örebro, satsar på grönt.

Foto: Pressbild

Ica Maxi Universitetet i Örebro kombinerar en helt ny satsning på odlingscontainer med socialt samhällsengagemang. ”Det kommer att bli hur stort som helst”, säger handlaren Patrik Persson.


Ämnen i artikeln:

Ica SverigeIca Maxi

Det sveper en grön våg över den svenska dagligvaruhandeln just nu, där allt fler funderar på om de ska börja odla egna kryddörter och sallad för att kunna sälja absolut nyskördat till kunderna.

Ica-handlaren Patrik Persson som driver Ica Maxi Universitet i Örebro är en av dem som tagit steget och slagit till på en så kallad odlingscontainer som ska stå utanför butiken, på parkeringsplatsen i anslutning till entrén.

– Timingen är helt rätt. Jag tror att det här med egen odling kommer att bli hur stort som helst, säger han och berättar att när butiken byggdes 2015 var tanken att ha ett växthus på taket.

När detta inte visade sig vara möjligt funderade han på att låta bygga ett växthus inne i butiken, så som Ica Focus i Göteborg gjort och som Maxi i Linköping är på gång med.

– Men vi har inte riktigt den ytan att avsätta.

I stället föll valet på en odlingscontainer som företaget Futufarm importerar från USA och som Ica Maxi Högskolan i Halmstad var först med och som även Ica Supermarket i Åre satsat på. Det handlar om så kallad hydroponisk odlingsteknik.

På 30 kvadratmeter kan man skörda både sallad, grönsaker och örter med ett minimum av det vatten som krävs vid traditionell odling och helt utan bekämpningsmedel. Volymen motsvarar en 8 000 kvadratmeter stor odling på friland.

– Containern kommer i vecka 22 om allt går som det ska. Under sommaren kommer vi att testodla olika saker så det blir först i höst som vi är på gång på riktigt, säger Patrik Persson.

Det som främst lockar honom är möjligheten att ge kunderna en unik upplevelse:

– Smakrikedomen man får fram så här på plats går inte att jämföra med annat man kan köpa. Dessutom gillar jag tanken på att hjälpa till i att bli mer självförsörjande på grönt, säger Patrik Persson och förklarar att tio procent av kapaciteten ska avsättas för ”experimentellt bruk” – alltså odling av exempelvis blommor och jordgubbar i stället för bara sallat och kryddgrönt.

Inne i containern är det 21 grader varmt och ljust 18 timmar om dygnet. Rädisor, jordgubbar och blommor går också att odla – inte bara sallad och kryddörter.

Foto: Pressbild/Futufarm

Ansvaret för skötseln ska ligga under frukt- och gröntavdelningen till vilken man ska anställa en ny person med huvudansvaret för odlingen. Dessutom ska man inleda ett samarbete med kommunen och ha praktikanter från socialt utsatta områden med i driften.

– Det är nysvenska kvinnor som kanske redan har erfarenhet av att odla på kolonilotter som kan komma hit till oss för att få ett första jobb att sätta på sina cv samtidigt som de pluggar svenska, säger Patrik Persson. 

Hydroponisk odlingsteknik minskar vattenanvändningen och för grödorna som odlas lokalt reduceras transportsträckorna till noll.

Foto: Pressbild/Futufarm

Drygt en miljon kronor kostar odlingscontainern, sedan tillkommer material och driftskostnader.

– Vi sadlar så att säga medan vi rider och har inte räknat exakt på kostnader. Det är klart att vi vill att den här satsningen ska bli lönsam men om den inte blir det kan vi ta det ändå. Och om vi tröttnar så har en sådan här container alltid ett andrahandsvärde.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeIca Maxi

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.