fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Ica Maxi-medarbetare tävlar i Mack-SM: ”Roligt att visa nivån på butiksköket”

Publicerad: 7 oktober 2021, 11:55

Kejserligt. Det är namnet på Annica Brännborns skapelse som kan vinna Mack-SM – och sätta Ica Maxi Kristianstad på den gastronomiska kartan. Foto: FOTO DAVID THUNANDER

Kallskänkan Annica Brännborn som jobbar på Ica Maxi i Kristianstad har chans att vinn Mack-SM, med ett tävlingsbidrag som har jordärtskocka och smörstekt svamp som bärande ingredienser. ”En både god och hållbar macka i säsong”, säger hon.


AR


Vem gör Sveriges bästa, godaste och mest nytänkande macka?

Det gör åtta av landets bästa bagare, konditorer och kallskänkor upp om under finalen i Mack-SM den 10 november på Stockholmsmässan.

En av dem är Annica Brännborn, som till vardags jobbar på Ica Maxi i Kristianstad och som alltså tävlar mot kollegor från haussade konditorier som K-märkt och Haga Schweizeri i Stockholm.

– Det är väldigt roligt att få representera dagligvarubranschen på det här sättet, att visa att butiksköken håller en väldigt hög nivå, säger hon till Dagligvarunytt. 

Annica Brännborn, Ica Maxi i Kristianstad. Foto: FOTO DAVID THUNANDER

Hennes tävlingsbidrag heter ”Kejserligt” och görs på ett smakrikt jordärtskocksbröd av levainkaraktär, med rostat hasselnötssmör, machésallad, prästostkräm, friterade jordärtskocksskal och sötsyrliga blåbär. Och så huvudrollsinnehavaren: den smörstekta kejsarhatten.

– Grunden i en riktigt bra macka är alltid brödet, säger Annica Brännborn och berättar att hon inte använder någon vanlig jäst utan jäser brödet med hjälp av egen surdeg där russin är en av flera komponenter.

Förutom mjöl och vatten innehåller degen även smörstekt jordärtskocka i tärningar.

– Jag har fokuserat mackans innehåll till närproducerat och i säsong. Så förutom att den är väldigt god så är den också ett hållbart alternativ på lunchtallriken.

Mack-SM är hennes första tävlingserfarenhet i matsammanhang. Det var en kollega som tipsade henne om att anmäla sig till tävlingen och nu får hon god stöttning och support från sina chefer.

– Det ska bli otroligt roligt att få kämpa om att skapa Sveriges bästa macka.

Hur laddar du inför finalen?

– Det handlar om träning och åter träning. Mackan kan jag ju men nu gäller det att pressa tiden. Det är ganska hård tidspress när man tävlar – och så lite nerver uppe på det!

Om du vinner – kommer mackan då att säljas i butiken?

– Haha, vi har faktiskt talat lite om det. Och landat i att vi i så fall får göra en förenklad version. Den här är lite för komplicerad att massproducera.

Sveriges bästa macka

Mack-SM arrangeras av Sveriges bagare & konditorer. Under finalen ska finalisterna skapa 20 mackor på endast 45 minuter. Allt förutom brödet och eventuellt protein som kött, fisk eller fågel tillreds och skapas på plats och från grunden. 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev