Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Ica Maxi i Linköping tar lokalproducerat grönt till en ny nivå

Publicerad: 24 februari 2021, 13:23

Växthusbygge på gång. Från vänster: Johan Vanselius, butikschef; Tomas Lundvall, vd och handlare; Milleriine Axelsson som blir butikens ansvarige för odlingsanläggningen; samt Andreas Dahlin, vd för Swegreen.

Foto: Pressbild

Ica Maxi i Linköping satsar på eget växthus för att erbjuda kunderna dagsfärska örter och bladgrönsaker. ”Mer närproducerat än så här blir det inte, säger handlaren Tomas Lundvall”.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiIca SverigeLivsmedelsförsörjning

AR


Butikstrenden är tydlig: Det ska vara lokalproducerat och ju närmare desto bättre.

Dagligvarunytt har tidigare skrivit om hur Ica Focus i Göteborg i höstas blev med egen växthus i butiken. Nu följer Ica Maxi i Linköping i samma spår och installerar en egen odling mitt i butiksentrén.

Anläggningen kommer att ha glasväggar från golv till tak på tre av väggarna. Detta tillsammans med ett iögonfallande ljus från plantornas LED-belysning, kommer att sätta en tydlig prägel på hela  butiken när allt står klart senare i vår.

– Vi har valt en central plats för odlingen för att verkligen tydliggöra vårt engagemang för en grönare och mer klimatsmart matproduktion. Själva odlingen kommer att bli en destination i sig för våra kunder, och när de väl får möjlighet att smaka de här grödorna kommer många förstå vilken fantastisk kvalitet ett sånt här odlingssystem erbjuder, säger handlaren Tomas Lundvall.

Upplägget bygger på så kallad hydroponisk odlingsteknik – ett modernt sätt att odla som innebär att man låter grödorna växa på en liten stenullsplugg i stället för i jord. Näringen kommer direkt från vattnet, som kan återvinnas i oändlighet. Systemet kan även återvinna energi, koldioxid och näringsämnen. Genom att själva odlingsrummet är helt slutet, där själva växtprocessen övervakas digitalt, kan grödornas miljö kontrolleras och optimeras för bästa kvalitet i smak och näringsinnehåll.

Bakom innovationen står teknikbolaget Swegreen, som har utvecklat både själva odlingsrummet och det AI-baserade kontrollsystemet som via en molntjänst styr och optimerar miljön i odlingen.

– Vanliga grönsaker som säljs i svenska butiker har i snitt har färdats 3 000 kilometer, medan de här grödorna inte har transporterats alls. Såklart ger det både bättre smak och konsistens och näringsvärde, säger Swegreens vd Andreas Dahlin. 

Den nya butiksodlingen ska börja leverera bladgrönt i maj, och kommer då att kunna försörja Maxi-butiken med olika sorters örter och kryddor som koriander, dill och persilja, och även sallat och kål som ruccola och grönkål. Grödorna från butiksodlingen kommer även att användas för egentillverkning i butikens egna kök – och i framtiden kommer möjligheten för fler typer av grönsaker.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev