Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Här testas Icas tredje obemannade butik - ersätter nedbrunnen Supermarket

Publicerad: 3 mars 2021, 06:30

Ica-handlare Magnus Hedin, här med sonen Martin, är nöjd med Icas koncept för obemannat. Kiosken ersätter tills vidare den nedbrunna Ica Supermarket i Järvsö.

Foto: Susan Berzelius

För fyra månader sedan brann Ica Supermarket i Järvsö ned till grunden. I väntan på en ny, ordinarie butik kan nu Järvsöborna och alla turister kompletteringshandla i en obemannad butik. ”Ica To Go funkar överraskande smidigt” säger handlaren Magnus Hedin.


Ämnen i artikeln:

ObemannatIca Supermarket

Det var den 23 oktober i fjol som en brand på några timmar ödelade Ica Supermarket i Järvsö. Därmed stod ett helt samhälle utan dagligvarubutik. Under de månader som har gått har ett begränsat antal Järvsökunder åt gången kunnat beställa varor online från Ica Kvantum i Bollnäs men sedan knappt två veckor tillbaka finns ytterligare ett alternativ - lagom till sportlovsveckorna öppnade en obemannad butik med 900 artiklar.

– Vi fick möjligheten att bli den tredje butiken att få det obemannade konceptet Ica To Go, säger Ica-handlare Magnus Hedin.

– Det fungerar förvånansvärt smidigt, nästan helt utan krångel. Kunderna laddar ner appen, låser upp butiken, skannar sina varor och swishar betalningen.

Exakt hur många kunder som handlat så här långt vet man inte, men i måndags landade dagskassan i alla fall på 20 000 kronor.

– Det känns riktigt bra.

– Jag ser detta som en kompletterande service till våra kunder som annars får åka betydligt längre för att handla om de inte är en av de 90 i veckan som kan få en online-leverans från Bollnäs, säger Magnus Hedin.

Den obemannade butiken omfattar 48 kvadratmeter och här finns såväl färskvaror och frukt och grönt, som djupfryst, mejeri, bröd och lite snacks, läsk och godis.

– Vi har prioriterat de vanligaste livsmedlen så att kunderna kan få ihop till en komplett måltid, frukost och fika.

Ica To Go är fortfarande ett pågående testprojekt. Först ut var Ica Nära i Sillerud i Värmland och sedan en tid har även Ica Nära Rotebergs handel i utkanten av Edsbyn i Hälsingland Ica To Go. Järvsö är alltså den tredje orten att få testa Icas obemannade butikslösning.

Blir det fler Ica To Go?
– Det får vi återkomma om, säger Mats Mehlberg, pressansvarig på Ica.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

ObemannatIca Supermarket

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev