Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Här maxar man sommaren – och säljer slut på ryggkliare: ”Vi hinner knappt fylla på”

Publicerad: 27 juni 2022, 12:05

Lena Arvidsson maxar sommarutbudet på Havsviken vid Dragsö Camping i Karlskrona.

Foto: Peter Fredriksson

Glass, grillkol, frallor – och ...ryggkliare. Det är storsäljarna hos lilla Havsviken vid Dragsö Camping i Karlskrona. Dagligvarunytt besökte butiken som bokstavligen ligger på en badstrand.


Läget kan inte vara så mycket bättre. Förutom närheten till centrala Karlskronas mest välbesökta badstrand ligger även fyrstjärniga Dragsö Camping i direkt anslutning till butiken.

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning med siffror butik för butik – så går handeln i Sveriges skärgårdar  

Campingen kan ta emot 1200 gäster per dygn och det är i stort sett alltid fullbelagt under högsäsong.

– Hälften av gästerna kommer förbi och handlar varje dag. Har de väl ställt upp sin husbil flyttar de inte gärna på den, så vi är det naturliga valet för dem när de ska fylla på i sina förråd, säger butikschef Lena Arvidsson när hon tar en kort paus.

Havsnära. Butiken ligger på stranden och har en större campingplats som granne.

Foto: Peter Fredriksson

Solen gassar från en klarblå himmel, men det är ovanligt kallt i luften samtidigt som det blåser friskt från havet.

Många av gästerna håller sig i sina husbilar, husvagnar och stugor och det gör att det är något färre besökare än vanligt, vilket gör att hon hinner komma ikapp med mycket administrativa göromål.

Och det kan behövas.

Det har varit bråda dagar med förberedelser inför högsäsongen. Havsiken har anställt sammanlagt 16 ungdomar som dels ska bemanna butiken, men sen ska man även sjösätta ett projekt med en matvagn som kommer att ställas upp ute på stranden senare i sommar.

LÄS OCKSÅ: 100 snabbväxare – här är hela listan över butikerna som ökar försäljningen mest 

– De senaste två åren har betydligt fler semestrat på hemmaplan och det spiller så klart över på oss. Bitvis har det blivit mycket köer här inne. Det är därför vi ska testa att sälja glass och enklare fika utomhus för att på så sätt avlasta butiken, säger Lena Arvidsson som varit ansvarig för verksamheten sedan 2019.

Ryggkliare – en något otippad storsäljare vid stranden.

Covidåret var tufft men man redde ut stormen och förra sommaren blev en av de bästa någonsin.

– Många befarar att färre kommer att semestra i Sverige nu när restriktionerna lättats. Men vi märker ingen avmattning, säger hon.

Till hennes stora förvåning finns det en artikel som säljer bättre än någon kunnat ana. Och det är en så kallad ryggkliare, det vill säga en pinne med en liten hand på.

– Vi hinner knappt fylla på med dem förrän de tar slut, säger hon med ett skratt men tillägger att annars är det framförallt glas, läsk, grillkol och inte minst nybakade frallor som kunderna handlar.

Till det kommer charkprodukter där efterfrågan på framförallt veganska alternativ ökat markant.

Variation. Butiken har 3000 artiklar på en liten säljyta, däribland bullar.

Foto: Peter Fredriksson

En tydlig trend bland dem som bor på campingen är att de stannar allt längre, inte sällan tillbringar de hela sommaren på samma plats.

– Och det är så klart en fördel för oss eftersom campinggästerna är en så pass viktig kundgrupp. Vi kan enklare anpassa våra inköp efter deras köpmönster, och det är viktigt eftersom vi inte har plats eller möjlighet för att lagerhålla några större kvantiteter.

LÄS OCKSÅ: 40 talanger som tar dagligvaruhandeln in i framtiden – läs om alla stjärnorna här

Trots att butiken är i det mindre formatet har man ändå lyckats exponera upp till 3000 artiklar, och Lena Arvidsson räknar med att snittköpen ligger på 200 kronor.

– Vi ligger så klart högre i pris än vad stormarknaderna utanför stadskärnan kan göra, men det har våra kunder förståelse för. Jag har aldrig hört någon klagat över vår prissättning, säger hon.

 

Fakta: Havsviken

Omsättning maj-september: 3 miljoner kronor

Säljyta: 45 kvadratmeter

Snittköp: 200 kronor

Antal artiklar: 3000

Antal medarbetare: 17

Antal manuella kassor: 1

Öppettider högsäsong: Alla dagar 08-22

 

Peter Fredriksson

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev