Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Här kan kunden plocka ihop sin egen kylda färdigmatslåda

Publicerad: 19 mars 2021, 09:07

Serverat. Såser, rårörda lingon, inlagd gurka och alla sorters tillbehör man kan önska till en god måltid. Allt från egna butiksköket Edith, där Emma Kättström ansvarar för den varma delen.

Foto: Agneta Renmark

Färdiga enportionsrätter i alla ära men tänk om kunden hellre fokuserar på ”proteinet” och kokar potatisen eller pastan till själv. Jodå, i saluhallen på Ica Maxi i Alingsås kan kunderna plocka ihop sin egen färdiglagade måltid.


Ämnen i artikeln:

Ica SverigeIca MaxiSvensk DagligvaruhandelFärdigmat

Köttbullar, köttfärssås, biffar och stekt fisk i långa rader. Men även förpackningar med färdigkokt pasta, potatismos, ugnsrostade rotsaker olika sorters såser, rårörda lingon och andra sorters tillbehör.

Att låta kunderna plocka ihop sina egna måltidskomponenter i stället för att bara erbjuda färdiga portioner med färdigmat har blivit en riktig succé på Ica Maxi i Alingsås.

Självplock. Proteiner för sig och kolhydrater för sig, här kan kunden plocka alla sorters måltidskomponenter efter tycke och smak. ”Vårt hemlagade potatismos är en riktig storsäljare”, säger butikschefen Johan Kristiansson.

Foto: Agneta Renmark

– Vi säljer mer än 3 000 portioner färdigmat i veckan och märker tydligt att försäljningen ökar. En tredjedel av all färdigmat vi säljer består av komponenter som kunden själv väljer, säger butikschefen Johan Kristiansson medan han stolt visar runt i butiken där matglädjen verkligen är något utöver det vanliga.

Här finns en enorm delidisk i den delen av butiken som kallas saluhall och här finns både varmkök, kallkök och bageri som förser kunderna med ett brett utbud av färdigrätter.

– En del av det erbjuder vi även våra e-handelskunder. Vi brukar alternera med åtta olika rätter men vissa favoriter som köttbullar och pasta carbonara finns alltid på menyn.

Men den kylda färdigmaten är bara en del av en större måltidssatsning. Ica Maxi i Alingsås driver inte mindre än tre olika restauranger i köpcentret Vimpeln (där butiken ligger): Ediths kök, Beach och Sjö. Dessutom levererar köket mat till restaurangen på Alingsås sjukhus.

– Att jobba så här är att få det bästa av två världar, säger Rasmus Packendorff, driftchef för det kalla köket och för delin och fisken – en tjänst han delar med sin bror Henric.

Måltidsgänget: Rasmus Packendorff, driftchef kallkök/deli/fisk; Johan Kristiansson, butikschef; Henric Packendorff, driftchef kallkök/deli/fisk; Cecilia Melin, handlare; Emma Kättström, driftchef varmkök; samt Jeanette Sparthan, driftchef Ediths kök och bageri.

Foto: Agneta Renmark

Bägge har lång tidigare erfarenhet av restaurangbranschen och tycker att det är spännande att ”få ta det bästa från krogen in i butiken”.

Nu under våren ska Ica Maxi i Alingsås även börja leverera sina färdiga måltidslösningar till Ica Supermarket Servett i Lerum.

– Superkul, och ett väldigt gott betyg till våra fantastiska medarbetare. Vi levererar redan delar av vårt färdigmatskoncept till Ica Nära Åkanten, som ligger här i Alingsås, säger Johan Kristiansson.

Hur stor produktionskapacitet har ni egentligen?

– Haha, så att det räcker. Vi har ju inte bara tillagningskök i butiken utan även på flera av våra krogar. Det gör det möjligt att skapa synergier mellan olika delar av verksamheten.

Strykande åtgång. Ica Maxi i Alingsås säljer 3 000 lådor med färdigmat i veckan.

Foto: Agneta Renmark

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev