Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Här förädlas svinnet till must och marmelad: ”Självklart”

Publicerad: 29 mars 2021, 10:41

Marmelad på räddad frukt.

Foto: Jakob Renmark

Hallonsylt med vindruva och mynta, rabarberchutney smaksatt med chili, och tonic syrup på persika och rosmarin – allt gjort på räddad frukt. På Ica Kvantum i Kungsbacka förädlar man hellre än att svinna.


Ämnen i artikeln:

Ica KvantumIca SverigeIca Gruppen

Alla som jobbat i en frukt- och gröntavdelning vet att det är rätt mycket frukt och bär som varje dag behöver plockas bort. Inte för att det är dåligt men för att det helt enkelt inte ser så fräscht ut längre.

– Jag tycker att det är så himla synd att slänga sådant som egentligen inte är dåligt, säger Lisa Nilsson, medarbetare i delin, som bestämde sig för att koka sylt och marmelad på den svinnade frukten i stället.

Lisa Nilsson, medarbetare i delin, har initierat arbetet med att förädla det som annars skulle bli svinn.

Foto: Jakob Renmark

Hon utgår alltid efter vad som finns och kör på känsla i stället för att använda recept.

– Häromdagen hade vi till exempel rabarber som slokade. Då skar jag ned dem och blandade med jordgubbar. Det blir en otroligt fin och intensiv smak när man kokar egen sylt av hundra procent äkta råvaror. Man kan ha den till allt! På ostmackan, till våfflorna, blanda med grädde och fylla en tårta eller värma och ha som sås till glass.

En av hennes egna favoriter är marmelad på ananas och grapefrukt.

– Jag gillar när det är mycket syra, särskilt om man ska ha den till ost.

I butiken säljs en hel del färdiga ostbrickor, numera alltid i sällskap av en liten plastbytta med butikslagad marmelad.

– Ofta kommer kunderna tillbaka efteråt för att köpa mer av just marmeladen, säger Lisa Nilsson som arbetat i delin ända sedan hon gick ut hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet för fyra år sedan.

Receptet är enkelt. Utgå från vad som behöver tas om hand i frukten. Tvätta, skär i bitar och koka ihop tillsammans med syltsocker och lite citronsyra till lagom konsistens. Fyll upp i glasburkar (som diskats och steriliserats i 125 grader i ugnen i en timme) medan sylten/marmeladen fortfarande är varm. Klart!

Foto: Jakob Renmark

– Jag gillar det här jobbet för att det är så kreativt samtidigt som man har direkt kundkontakt.

För några veckor sedan fick minska-svinn-arbetet ytterligare ett lyft. Då köpte Marcus Lundgren, säljledare för färskvaror, nämligen in en kraftfull råsaftcentrifug till köket. Detta för att kunna göra egen must och juice av allt från äpplen och citrusfrukt till morötter och andra grönsaker som sjunger på sista versen – men som fortfarande är fulla av smak och doft.

Marcus Lundgren, säljledare färskvaror på Ica Kvantum i Kungsbacka.

Foto: Jakob Renmark

– För oss är det självklart att ta vara på och förädla allt vi kan. Vi har överlag ett väldigt gott samarbete mellan frukt- och gröntavdelningen och köket för att tillsammans minska svinnet. En del av det som plockas bort används i dagens vegorätt eller som varma tillbehör till dagens kött eller fisk, resten blir must, säger han.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.