måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Här är stationen som ska stötta butiker och kunder – ekonomiskt: ”Syns i våra siffror”

Publicerad: 13 mars 2023, 12:42

Deligates senaste lösning ska förbättra såväl kundernas som butikernas ekonomi. ”Det syns i våra svinn- och försäljningssiffror”, säger Sebastian Gabot på Ica Maxi

Foto: Weedezign

Konsumenter och dagligvaruhandeln pressas av inflationen. Här är Deligates ekonomiska lösning – för kunder och butiker. ”Superbra”, säger butikschef Sebastian Gabot på Ica Maxi.

Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Matprisinflationen fortsätter att slå rekord och siffror från Matpriskollens och Dagligvarunytts senaste Pricetrackerindex avslöjar att priserna på identiska varor steg med 2,5 procent bara i februari.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt: Kedjorna som sticker i väg – när matpriserna chockhöjs

Men det är inte bara hushållen som upplever ett ansträngt ekonomiskt läge.

Butiker har högre kostnader, lägre marginaler och känner av nya köpvanor.

– Samtidigt kastas varje år 1,3 miljoner ton mat i Sverige och för många butiker har svinnproblemet vuxit i takt med nya kundbeteenden. Det pågår en intensiv kamp om kunderna. Trogna kunder byter butik utan att blinka och pris är plötsligt allt. Lägg till nya konsumtionsmönster och ökad kundmedvetenhet om matsvinn och butikerna står inför en rad tuffa utmaningar, säger vd Adam Vikström på Deligate.

LÄS OCKSÅ: Butiker och branschtoppar ger riksbankschefen och ministern mothugg

Foodtechföretaget har nu lanserat sin senaste produkt för kort-datum-mat som ska hjälpa butiker att synliggöra maten för kunderna, prissätta den bättre och samtidigt ge en högre kvalitetskänsla.

Adam Vikström är övertygad om att dagligvaruhandeln behöver höja värdet på kort-datum-maten för att uppnå snabb positiv förändring när det gäller matsvinn och ökad försäljning.

– Det är svårare att kasta saker som har ett värde. Samtidigt är det lättare att sälja något som upplevs värdefullt.

LÄS OCKSÅ: Svenskt störtdyker – när lågprisjakten accelererar: ”Ett hårt slag över hela linjen”

Tack vare Ät snart-stationen kan kunderna skanna och prismärka varorna vilket enligt Deligate möjliggör en dynamisk prissättning.

Tester visar att varorna säljs snabbare med den rabattsats som krävs.

– Dynamiska priser är attraktivt för kunden som upplever att de kan göra verkliga klipp i stationen. Det är också bra för butiken som undviker att sätta en alltför hög standardrabatt. Många butiker sätter kort-datum-rabatten slentrianmässigt. Vi vet att det finns en hel del att förbättra, säger Adam Vikström.

Ica Maxi Bromma i Stockholm är en av flera butiker som har testat Ät snart-stationen från Deligate.

Foto: Susan Berzelius

Ica Maxi Bromma i Stockholm och Ica Maxi Boglundsängen i Örebro har sedan december i fjol testat konceptet.

Sebastian Gabot på Ica Maxi-butiken i Örebro är entusiastisk.

– Ät snart gör det mycket lättare för våra kunder att hitta och handla bra mat med kort datum och det syns i våra svinn- och försäljningssiffror.

LÄS OCKSÅ: Butikerna bekräftar förskjutningen till lågpris – men håller hårt i sina värderingar

Första pilotbutikerna har mer än halverat sitt kort-datum-svinn och parallellt ökat snittintäkten på sina kort-datum-varor med över 20 procent.

– Ät snart-stationen ökar försäljningen, förbättrar marginalerna och sänker matsvinnet. Vi har siffrorna som bevisar det, säger Adam Vikström.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev