Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Här är butiken som ska odla gurka i kombination med regnbågslax

Publicerad: 22 april 2021, 11:01

Här ska det snart bli ett växthus för odling av gurka och sallad.

Foto: Ica Maxi i Birsta

Ica Maxi Birsta i Sundsvall ska börja odla egen gurka i butiken – och regnbåge på distans. ”Det är ett helt unik system som vi blir först i Sverige med”, säger handlaren Tomas Emanuelz.


Ämnen i artikeln:

Ica MaxiIca Sverige

Inomhusodling är hett och Dagligvarunytt har tidigare skrivit om flera butiker som antingen blivit med eget växthus eller odlar i en särskild typ av container i anslutning till butiken.

Det som odlas i den typen av system är framförallt kryddörter och sallat, men nu har Ica Maxi i Birsta tecknat avtal med Peckas Naturodlingar som utvecklat ett så kallat semiakvaponiskt system för kretsloppsodling av grönsaker i kombination med fisk.

– Vi jobbar mycket med lokalt producerad mat och tycker att det här känns extra roligt eftersom Peckas är en lokal aktör som delar våra värderingar kring miljö och hållbarhet, säger Tomas Emanuelz.

Inomhusodling i ett akvaponiskt system.

Foto: Pressbild

Han förklarar att fiskarna ger näring till grönsakerna som i sin tur renar vattnet som går tillbaka till fiskarna – allt tas alltså tillvara på ett naturligt sätt. 

Några fiskar kommer dock inte att odlas i hans butik, de odlas i stället på distans i Peckas befintliga anläggning i Härnösand. Den organiska näringen från fiskarna transporteras till systemet i Sundsvall där grönsakerna växer i biobäddar.

– Det funkar eftersom vi ligger så nära Peckas anläggning, det tar bara 25 minuter att åka dit.

Bassäng med odling av regnbågslax hos Peckas Naturodlingar i Härnösand.

Foto: Pressbild

Systemet kommer att färdigutvecklas under sommaren, provköras under hösten och installeras i januari. Det blir cirka 100 kvadratmeter stort och ska finnas i anslutning till butikens entré.

– Vi glasar upp det hela så att våra kunder kan se in i odlingen, säger Tomas Emanuelz, som tror att gurkan kommer att bli något dyrare än snittpriset på annan gurka som säljs i butiken.

Tomas Emanuelz, handlare, Ica Maxi i Birsta.

Foto: Pressbild

– Samtidigt kommer den att vara betydligt färskare, mer smakrik och klimatsmart i och med att det är noll transport. För konsumenten kan det säkert vara värt någon extra krona.

Den förväntade årliga produktionen ligger på cirka 12 ton gurka och 20 000 krukor med örter och sallat, samt 1,5 ton regnbåge.

Systemet väntas kosta runt 1,6 miljoner kronor att bygga upp.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiIca Sverige

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News