Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Han vågade ta över nedgångna butiken - nu är han Årets Ryssbybo

Publicerad: 19 mars 2021, 07:07

Linus Andersson tog över Ica Nära i Ryssby för två år sedan. Nu har han utsetts till Årets Ryssbybo.

Foto: Sofia Fernández Caparrós

2019 tog Linus Andersson över en nedgången Ica-butik i småländska Ryssby. Två år senare har han utsetts till Årets Ryssbybo för sitt arbete med att rädda - och modernisera butiken.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Linus Andersson var tidigare färskvaruansvarig på Ica Kvantum i Huskvarna men drömde om en egen butik. När han för andra gången såg att Ica Nära i Ryssby utanför Ljungby var till salu gjorde han en kalkyl över möjligheten att få den lönsam. Ryktet var annars ”den går inte att ta”.

– Det mesta talade egentligen emot att ge sig på projektet, ryktet om den var ungefär:  ”den går inte att ta” och det skulle krävas mycket jobb och stora investeringar för att få butiken på fötter, säger Linus Andersson.

Men han kom fram till att det borde vara möjligt och satsade på att renovera, bygga om, bredda sortimentet och återfå kundernas förtroende.

Med stora egna arbetsinsatser (”jag har snittat 83 timmar i veckan”) och uppmuntran från bygden står han nu med en butik där i stort sett allt är utbytt.

– Vi fick också en miljon kronor i investeringsbidrag från länsstyrelsen för att byta kylar och frysar. 

Hur har det gått?

– Riktigt bra. Omsättningen har ökat från 12 till 15 miljoner kronor, vi har stöd från bygden som inte minst under pandemin har uppskattat att ha nära till sin butik och lönsamhetsmässigt går det åt rätt håll.

Varför blev du Årets Ryssbybo?

– Det är förstås nära förknippat med butiken och dess roll i samhället. Det var en omröstning som ledde fram till att jag blev utsedd och får en tavla av en lokal konstnär.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev