Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Försäljningssuccé för färdigmat och skolluncher i Ica Nära-butiken

Publicerad: 22 februari 2021, 08:13

I butiksköket på Ica Nära i Bräkne-Hoby i Blekinge lagar Fredrik Dagsö och hans kollegor hundratals färdigmåltider varje dag.

Foto: Simon Ström

Med ett fullt utrustat restaurangkök, två kockar och ett brett utbud av färdigmat har Ica Nära i Bräkne-Hoby länge konkurrerat med restauranger och kaféer. Därför var det givet att erbjuda skolelever lunch när hemundervisningen tog fart under förra året.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Ica Nära-butiken i Bräkne-Hoby i Blekinge har storsatsat på färdigmat länge. För tre år sedan investerade man i ett fullskaligt restaurangkök för att möta den växande efterfrågan på färdigmat och catering.

– Vi har anställt två kockar och erbjuder allt från smörgåstårtor, sallader och mackor till husmanskost och festmat, säger Ica-handlare Johan Ohlsson. 

När det blev aktuellt för gymnasieeleverna i Ronneby kommun att distansundervisas i höstas hängde butiken på möjligheten att vara ett av matställena som erbjuder ”skollunch”. Sedan några veckor tillbaka har även högstadieelever omfattats av hemundervisningen och då ökade antalet luncher till cirka 30 om dagen, eller under de tre skolveckorna i januari hela 460 portioner.

– Eleverna får en unik kod som de skannar vid betalningen. De får handla lunch, i stort sett valfritt, ur vårt sortiment och så fakturerar vi kommunen med maximalt 75 kronor per dag.

Men även innan skolluncherna tillkom har försäljningen av färdigmat exploderat i butiken.

– Egentligen skulle vi ha börjat skissa på en utbyggnad av butiken för att göra plats för en ”fikahörna med matservering” redan i höstas, men med de kraftiga säljökningar som följt av pandemin har vi inte hunnit, säger Johan Ohlsson.

Även om försäljningen av färdigmat är störst under vår och sommar säljer den stora Nära-butiken mycket även övriga året. Här är exempel från en vecka i januari:

* 412 portioner husmanskost.

* 52 smörgåstårtor.

* 81 baguetter.

* 65 portioner från salladsbaren.

– Vi ökade försäljningen med tolv procent under 2020 men i december och januari har ökningarna varit otroliga 18–20 procent, säger Johan Ohlsson.

– När pandemin mattas av hoppas jag att kunnasatsa ytterligare bland annat genom att servera såväl pizza som korv.

Ica Nära, Bräkne-Hoby

Handlare: Johan Ohlsson.

Omsättning: 74 miljoner kronor netto.

Butiksyta: 950 kvadratmeter.

Antal medarbetare: 26.

Öppettider: 8-21 alla dagar.

 

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev