Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Butiksinspiration

Delidisk och dialog ger många lojala kunder för Coop Stenhamra

Publicerad: 14 December 2020, 05:00

Butikschef Joakim Nordkvist har arbetat i Coop-föreningens två butiker i 44 år. ”Vi har en extremt lokal förankring”, säger han.

Foto: Susan Berzelius

FÄRINGSÖ. Coop-butiken i Stenhamra på Färingsö har sina rötter i 1880-talets snabbt växande kooperativa rörelse. Men dagens butik, 50 år i dagarna, har definitivt inget mossigt över sig. ”Vi för en ständig dialog med våra medlemmar och kunder för att vara relevanta”, säger butikschef Joakim Nordqvist.


Knappt tre mil från Stockholms innerstad på Färingsö i Ekerö kommun finns Coop-butiken i Stenhamra. Den är en av den lilla föreningen Coop Färingsös två butiker och också den största och har sedan den stora renoveringen för fyra år sedan fått ett stort och ihållande uppsving.

– En stor del av lyftet kommer av att vi lyssnade på våra medlemmar och öppnade, åter, en manuell delidisk, säger butikschef Joakim Nordqvist som arbetat i föreningens två butiker sedan 1976.

Året efter ombyggnaden låg ökningarna på tio procent. Sedan har ökningstalen legat kring åtta procent, också i början av 2020, före pandemin.

Läs mer: Bra service och brett sortiment i centrum för äldsta Coop-föreningen 

– I år ökar vi med 17 procent, säger Joakim Nordqvist. Medlemmarna har blivit än mer lojala, snittköpen ökar och vi ser att vi fått nya kunder. Många av dem kommer från andra delar av Ekerö när vi som enda butik har öppet för riskgrupper på morgonen.

När butiken byggdes om och ut (med 100 kvadratmeter) 2016 var den manuella deli-avdelningen den största satsningen.

– Den hade vi som de flesta andra butiker stängt många år tidigare, men vi visste genom dialogen med våra medlemmar och kunder att den stod högt på önskelistan.

I dag säljs fisk, ost och delikatesser i avdelningen.

Kika in i Coop Stenhamra här:

Bild 1/3  Katarina Thelin är en av medarbetarna i delin där Färingsöborna numera kan köpa fisk, ost och delikatesser.

Foto: Susan Berzelius

Joakim Nordqvist och föreningens vd Carl Anderson återkommer ständigt till hur viktiga medarbetarna är för att butiken ska vara relevant för medlemmarna.

Butiken har också en högre personaltäthet än vad som är vanligt i dagligvaruhandeln. Butiksledningen menar att det är en av förklaringarna till lojaliteten och de stora omsättningsökningar som butiken haft de senaste fyra åren. Det ska vara lätt för kunderna att hitta någon att fråga, helt enkelt.

– Medlemsantalet ökar också, trots att befolkningsökningen på Färingsö är väldigt måttlig, säger Carl Anderson.

Kombinationen av en hög lägstanivå på butiksdriften, de stora investeringarna som gjorts i butik och fastighet, öppnandet av deliavdelningen och fokus på den personliga servicen har uppenbarligen gett resultat.

Men butiken i Stenhamra, liksom systerbutiken i Kungsberga, har också generösa medlemsrabatter. Storköpsrabatten på åtta procent måndag–onsdag är ett exempel. 

– Vi har en extremt lokal förankring, säger Joakim Nordqvist. Vi stöttar föreningar här, vi säljer bland annat kött och grönsaker producerade på Färingsö. Och vi känner många av våra kunder vid namn.

En stor del av invånarna i Ekerö kommun som Färingsö är en del av pendlar till Stockholm och trafikproblemen är en anledning till att kommunen växer långsammare än många andra delar av Storstockholm.

– Förbifart Stockholm som kommer att lätta på trafiktrycket här ute är tyvärr framflyttad till 2030, men när den står klar kommer det säkert att bli ett ökat tryck att flytta till Ekerö och Färingsö, tror Carl Anderson.

– Men redan innan dess hoppas vi på att bostadsbyggandet kommer i gång och kundunderlaget ökar ytterligare.

 

Coop, Stenhamra

Butikschef: Joakim Nordqvist.

Omsättning, netto: ca 95 miljoner kronor.

Säljyta: 1 050 kvadratmeter.

Antal medarbetare: 40.

Antal artiklar: 7 000.

Antal kassor: 3 traditionella och 4 självskanning.

Öppettider: 8–22.

 

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.