Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Coop tänker till – för att få mindre spill: ”Bästa sättet att förebygga matsvinn”

Publicerad: 25 februari 2021, 05:51

Coop Norrbotten har startat projektet ”Tänk till för mindre spill”.

Foto: Coop Norrbotten

Coop i Sverige växlar upp – för att minska klimatutsläppen. Föreningen i Norrbotten tar rejält krafttag mot matsvinnet. ”Tänk till för mindre spill”, säger hållbarhetschefen Helene Ljungstedt.


Ämnen i artikeln:

CoopCoop Norrbotten

Dagligvarunytt berättade i går att Coop siktar på att minska sina klimatutsläpp genom att bland annat ställa nya och tuffare krav på leverantörerna och i april är det premiär för den nya hållbarhetsdeklaration som tar ett helhetsgrepp på hur mat och klimat hänger ihop. 

Coop Norrbotten är en del av federationen – och har en ambitiös plan.

– Alla 28 föreningar måste bidra och vi har initierat projektet ”Tänk till för mindre spill” för att identifiera vad som krävs i Norrbotten för att nå målet, säger Helene Ljungstedt.

Helene Ljungstedt är hållbarhetschef på Coop Norrbotten.

Foto: Coop Norrbotten

Projektet siktar på att butikerna ska reducera matsvinnet till högst en procent av den totala omsättningen år 2025.

Butikspersonal från hela länet som brinner för att minska matsvinnet deltar och jobbar fram till september.

– Vi är medvetna om att bästa sättet att förebygga matsvinn är att butikens utbud möter kundernas efterfrågan vid varje tillfälle. Butikernas beställningsrutiner är en viktig del i att försöka balansera detta. Alla produkter måste omsättas i rätt ordning för att matsvinn inte ska uppstå. Därför har vi koll på produkternas datum i hela kedjan – från leverantör till butik. När maten närmar sig bäst före datum eller sista förbrukningsdag sänker vi priset. Vi har stora förhoppningar om att kunna ha klart en långsiktig handlingsplan till hösten för att börja arbeta operativt mot målet fjärde kvartalet.

Coop Norrbotten ska samarbeta med lokala leverantörer som Nyhléns Hugoson, Norrmejerier, Klöverbergsgårdens ägg och BD Fisk.

Ambitionen är att fördjupa samarbetet med fler lokala leverantörer.

– Vi vill erbjuda våra kunder färsk och fräsch mat. Samtidigt är det färskvaror med kort hållbarhet som löper störst risk att bli till matsvinn. Därför arbetar vi tillsammans med leverantörer för att utveckla förpackningslösningar som förlänger produkternas hållbarhet. Tillsammans med andra i branschen arbetar vi också för att tiden från att varan produceras tills den når butik ska vara så kort som möjligt, säger Helene Ljungstedt.

Coop Norrbotten

Coop Norrbotten är en detaljhandelsdrivande förening som ägs av drygt 140 000 medlemmar i Norrbotten.

Föreningen har 42 butiker, cirka 740 årsanställda samt en netto omsättning på drygt 2,7 miljarder kronor.
2020 vann Coop Norrbotten årets hållbarhetspris i Norrbotten vid Luleå Business Awards.

 

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

CoopCoop Norrbotten

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.