Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Butiksinspiration

Bra service och brett sortiment i centrum för äldsta Coop-föreningen

Publicerad: 14 December 2020, 05:00

Carl Anderson är vd för en av Sveriges minsta Coop-föreningar.

Foto: Susan Berzelius

FÄRINGSÖ. Coop Färingsö i Ekerö kommun är en av landets mindre Coop-föreningar, den är också den äldsta. Dessutom är den lönsam. ”Vi har väldigt lojala medlemmar – och väldigt engagerade medarbetare”, säger vd Carl Anderson som förklaring.


Personaltätheten är lite högre än snittet i dagligvaruhandeln i Coop Färingsös två butiker. Det beror enligt vd Carl Anderson på att ”föreningen vill ha det så”.

– Servicen är högt prioriterad i butikerna. I de återkommande NKI, Nöjd kundindex, får vi mycket kommentarer om just personalen. Att de är glada och hjälpsamma exempelvis.

Generösa medlemsrabatter är också utmärkande för föreningen och för fyra år sedan investerade man 18 miljoner kronor i en ombyggnad av Stenhamra-butiken. Ändå levererar föreningen ett stabilt resultat, 1,7 miljoner kronor förra året vilket innebar en rörelsemarginal på 1,5 procent.

Läs mer: Delidisk och dialog ger många lojala kunder för Coop Stenhamra 

Föreningen startades 1884, 15 år före bildandet av KF. Den etablerades samtidigt med stenbrottet i Stenhamra på Färingsö där stenen användes till byggandet av huvudstadens snabbt växande gatunät. 

Som mest hade Coop Färingsö sex butiker, i dag återstår två. Förutom flaggskeppet i just Stenhamra även ”lillasyster” i Kungsberga bara tolv kilometer längre norrut på ön. Den butiken drabbades för övrigt av en brand i våras. Reparationer och ombyggnader har pågått sedan dess, berättar butikschef Michael Burman.

– Men snart är den uppfräschade butiken klar.

Målsättning för föreningen framöver?

– Att vara en bra arbetsplats med ett dagligvarusortiment som våra medlemmar och kunder uppskattar, säger Carl Anderson.

Coop Färingsö

Grundades: 1884.

Antal medlemmar: 4 000.

Antal butiker: 2.

Omsättning, netto, 2020: ca 125 miljoner kronor.

Rörelseresultat, 2019: 1,7 miljoner kronor.

Antal medarbetare: 60.

Vd: Carl Anderson.

 

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.