Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Årets smak är en textur: ”Det triggar”

Publicerad: 7 april 2021, 11:04

Frasigt är Årets smak 2021.

Foto: Pressbild

Årets smaktrend 2021 är ingen smak utan en textur. I alla fall enligt en färsk trendspaning från Arla. ”Frasigt triggar alla våra sinnen”, säger smakforskaren Johan Swahn.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

För tredje året presenterar Arla vad man kallar Årets smak, där man tar hjälp av Instagram genom att analysera 20 000 inlägg där från inflytelserika kockar och konditorer från hela världen. 

I år blev smaken ”frasigt”.

Men är det verkligen en smak?

– Nej, men det är en textur som både hörs och känns, vilket har stor betydelse för smakupplevelsen. Den hjälper till att nyansera och balansera smaker och aromer samtidigt som frasigt inkluderar flera sinnen som känselsinnet. Det känns i både handen och i munnen men även hörselsinnet bidrar till egenskapens komplexitet. Tänk bara på hur det låter när man äter ett frasigt wienerbröd, säger Johan Swahn, doktor i sensorisk marknadsföring som lett arbetet med Årets smak.

Många förknippar ordet frasigt med croissanter och våfflor, men även frukt, grönsaker kan vara frasiga. 

– När vi äter något frasigt triggas våra sinnen eftersom vi associerar frasigt med positiva upplevelser som att något är färskt, nybakat eller smörstekt. Det handlar om betingade reflexer som går långt tillbaka i tiden.

Det finns även olika sorters frasighet och frasiga livsmedel består oftast av två olika texturer.

– I en frasig, nybakad baguette finns kontrasterna mellan en spröd yta och ett mjukt innanmäte, medan frukter som äpple och vattenmelon har en mjuk och saftig frasighet som ger ett initialt tuggmotstånd som sedan brister. Mejeriprodukters frasighet är inte lika framträdande men det finns en slags kompakt, kristallisk textur som upplevs som frasig hos vissa vällagrade ostar, säger Johan Swahn.

Som inspiration för alla branschmänniskor har Arla tagit fram smakpaletter där de frasiga råvarorna äpple, isbergssallad och Svecia har matchats med smakkompisar. Dessutom har några av medlemmarna i Smakrådet skapat var sin rätt på temat frasigt.

– I min rätt står isbergssallad för det frasiga och för att få in mer smak har jag kombinerat den med ett smakrikt yoghurt- och getostskum, skivad vindruva och picklad jalapeno, säger Jimmi Eriksson som vann Årets Kock 2016. 

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News