Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Butiksinspiration

Akademi inventerar utbudet av kulturmat i butikerna

Publicerad: 14 Oktober 2020, 09:51

Spettekaka och kalvdans - två maträtter med stark kulturhistoria.

Foto: Shutterstock

Allåkerbär, Svecia, spettekaka, svagdricka och kalvdans är exempel på matvaror med stark kulturhistoria. Nu ska Kålrotsakademien göra en inventering över hela landet för att se vilken butik som har flest livsmedel med gamla rötter.


Ämnen i artikeln:

Matkassar

Från och med den här veckan och en månad framåt pågår inventeringen av den så kallade Kulturmatkassen. Syftet med satsningen, som arbetats fram inom ramen av ett EU-projekt, är att rikta strålkastarljuset på ”livsmedel som är resultatet av ett samspel mellan natur och kultur, mellan platsens jordbundna förutsättningar och människans arbete”.

– Kulturmatkassen är motsatsen till den utslätade och globaliserade maten. Den vill i stället lyfta fram matvaror med kulturhistoriska rötter för att på det viset främja den gastronomiska mångfalden och därmed också den biologiska mångfalden. Det finns ett direkt samband mellan naturen och våra tallrikar, säger Hans Naess, preses i Kålrotsakademien.

Kultur, smak och ursprung är devisen för kulturmatkassen och man har valt ut totalt 38 olika matvaror som får symbolisera kulturmaten. Vissa livsmedel är mer kända som älgkött, småländsk ostkaka och kanelbulle, medan Upplandskubb, gurpi, hånnlamb och källarlagrad getost är mer sällsynta.

Hela svenska folket är inbjudna att hjälpa till att undersöka utbudet av kulturmatvaror i matbutikerna med hjälp av en app. Inventeringen är tänkt att ske en gång om året och ge en bild av vilka matvaror som är mest sällsynta – och därmed också hotade.

– Vi kommer även att utse en vinnare, nämligen den butik som har det bredaste utbudet av kulturhistoriskt viktiga livsmedel, säger Martin Ragnar, sekreterare i Kålrotsakademien.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Matkassar

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.