tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Vegetariskt störst i storstäderna – Matrapporten visar svenskarnas matvanor

Publicerad: 22 juni 2022, 11:42

Spagetti och köttfärssås går hem både till vardags och på helgen. Foto: Pressbild

Nu presenterar Food & Friends 2022 års Matrapport. I rapporten synliggörs svenskarnas mattrender, bland annat mattas köttkonsumtionen trots att spagetti och köttfärssås återfinns i toppen gällande både helg- och vardagsmåltider.

Ämnen i artikeln:

Konsumentbeteende

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


För elfte året i rad presenterar matkommunikationsbyrån Food & Friends Matrapport. Där listas trender och matvanor hos den svenska befolkningen. På grund av omvärldshändelser som coronapandemin och klimathotet är matvanorna i ständig förändring. 

Under pandemin ökade den svenska befolkningens köttkonsumtion men i årets rapport visar det sig att 23 procent av svenskarna säger att de ska minska andelen kött de äter. Det är en förändring då samma siffra tidigare legat på 20 procent.

Andra saker som är utmärkande i årets rapport är att storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är epicentrum för vegetarianismen. 70 procent av Stockholmarna äter vegetariskt minst en gång i veckan, och 59 procent i Göteborg och Malmö. Det kan jämföras med landets snitt på 57,5 procent.

Efter att ha tvingats hålla sig hemma och inte besöka butiker lika ofta under pandemin har svensken nu återgått till fysiska butiksbesök i lika hög utsträckning som innan Covid-19 existerade. Detta parallellt med att allt fler provar att handla livsmedel online, hela 11 procent av svenskarna handlar online varannan vecka eller oftare.

Vad det gäller tid som spenderas framför spisen visar rapporten att vi för tio år sedan la 37 minuter på matlagningen till vardags, i år är samma siffra endast 33 minuter.

Topp tre trendigaste maträtterna

01. Pokébowl
02. Sushi
03.Tacos

Så mycket pengar lägger storstadsborna på middagsmaten

Stockholm
Vardag: 48 kronor.
Helg: 66 kronor.

Göteborg
Vardag: 46 kronor
Helg: 65 kronor.

Malmö
Vardag: 41 kronor.
Helg: 61 kronor.

Snitt för hela Sverige
Vardag: 43 kronor.
Helg: 62 kronor.

Priserna är räknade per person och middag.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev