Rapporter
Svensk Handel vill att regeringen agerar: Lågkonjunkturen i handeln är redan här
Publicerad: 8 maj 2023, 08:22
Foto: Pressbild
Under morgonen släppte Svensk Handel sin rapport ”Läget i handeln”. I den fastslås bland annat att handelsbranschen redan är inne i en lågkonjunktur.
Ämnen i artikeln:
Svensk HandelLÄS OCKSÅ: Nya siffror – här är kundernas tydliga dom i priskriget: ”Superstark tillväxt”
Branschorganisationens årliga rapport ”Läget i handeln” var för det mesta ingen munter läsning för de som är verksamma inom handeln.
Man konstaterar att handeln pressas från flera olika håll när kostnadsbilden har förändrats för både företag och hushåll samtidigt som det pågår en ”digital transformation”. Något som i sin tur ställer höga krav på politiken.
”Nu står jobb och företagande på spel”, går att läsa i rapporten och branschorganisationen kommer även med raka uppmaningar till politikerna.
– Handelns betydelse för Sverige kan inte nog understrykas. 12 procent av alla sysselsatta arbetar inom handeln och branschen bidrar med totalt 14 procent av skatteintäkterna. 2022 var ett tufft år för den svenska handeln och 2023 har tyvärr blivit ännu tuffare. Nu uppmanar vi regeringen att med krafttag använda sig av verktyg vi vet skulle underlätta, exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter för unga, säger vd Sofia Larsen i ett uttalande.
Den digitala transformationen är också i full gång. Enligt rapporten kommer e-handel att stå för mellan 31 och 40 procent av den total försäljningen vid år 2030.
– Framtidens handelsföretag måste anamma den digitala transformationen givet att alltmer av försäljningen sker online. Det finns stora möjligheter när man ger sig ut på en större, kanske internationell marknad. Här är det dock av yttersta vikt att svenska handelsföretag ges rätt förutsättningar. Konkurrens ska ske på lika villkor och samma regler ska gälla för alla medlemsstater i EU, säger Sofia Larsen i en kommentar.
I ett kapitel i rapporten lyfts även framtidens konsument fram, nämligen ”generation Z”, personer födda mellan 1997 och 2012.
Rapporten visar att värderingsfrågor och hållbarhet blir extra viktiga hygienfaktorer för de unga konsumenterna. Inom målgruppen har hela 70 procent någon gång valt bort att handla från företag på grund av värderingar som inte är samstämmiga med kundens egna.
Dessutom har 85 procent av ”gen z” handlat på second hand.
– Vi ser redan nu att generation Z är en viktig kundgrupp för stora delar av handeln. Men 2030 kommer den att vara helt avgörande. Därför är det viktigt att handelsföretagen fortsätter sitt gedigna arbete med omställningen mot en mer hållbar handel säger Sofia Larsen och tillägger:
– Konkurrensen med internationella handelsföretag är stenhård inom målgruppen, och därför är det även här viktigt att politiken ser till att svenska handelsföretag ges samma möjligheter som sina europeiska motsvarigheter. Detta kan exempelvis ske genom att inte överimplementera EU-lagstiftning som påverkar handeln.
LÄS OCKSÅ: Avslöjar – boom för EMV i jättens kampanjer: ”Tydlig strategi”