måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Svag försäljningsutveckling och pressade marginaler för Coops skärgårdsförening

Publicerad: 12 maj 2023, 11:52

Trots satsningar på utökade öppettider och ett uppfräschat sortiment redovisar Möja konsumtionsförening ett rejält tapp mot marknaden. Ökade kostnader och förändrade konsumtionsmönster pressar skärgårdsbutikernas marginaler.

Ämnen i artikeln:

Coop Sverige

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Möja konsumtionsförening är en av landets minsta konsumentföreningar, med tre livsmedelsbutiker. Två av dem är öppna året runt, medan den tredje – i Långvik på Ingarö – är obemannad sedan sommaren 2022. Satsningen på obemannat har möjliggjort utökade öppettider, men Coops skärgårdsförening redovisar trots det en svag försäljningsutveckling för 2022. Nettoomsättningen landade på drygt 30,7 miljoner kronor, vilket är en ökning med 0,7 procent jämfört med året innan. Det är alltså ett rejält tapp mot marknaden, då snittet för branschen 2022 var 5,7 procent.

”När många hushåll får svårare att klara sin ekonomi påverkas butikerna. Fler kunder köper kampanjprodukter eller lågprisalternativ, vilket pressar butikernas marginaler. Samtidigt utsätts också föreningen för ökade kostnader för driften.”, skriver föreningen i verksamhetsberättelsen.

Föreningens rörelseresultat, före avskrivningar, backar rejält jämfört med föregående år – från drygt 3 till 1,9 miljoner kronor.

Precis som för många andra butiker inom dagligvaruhandeln tyngs resultatet av ökade kostnader i bakomliggande led. Skärgårdsföreningen hade dessutom utmaningar med varubrist under sommaren, av anledningar som låg bortom föreningens kontroll. Problemen i leveranskedjan fick föreningen att göra en översyn av sortimentet för att bättre möta kundernas efterfrågan. Föreningen har också satsat på verksamheten genom att utöka bemanningen med två deltidstjänster.

Stor lista: Pengaregn över Coops företagare – driver rekordmånga butiker och utklassar Ica

Konsumtionsföreningen Möja i siffror

Avser 2022 (2021), belopp i tkr.

Nettomsättning: 30 766 (30 541)

Rörelseresultat, före avskrivningar: 1 913 (3 058 )

Rörelsemarginal(%): 2,4 (5,9)

Källa: Årsredovisningen

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev