onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Mer än var tionde pocket säljs i matbutiken: ”Står sig stark, framför allt under sommarmånaderna”

Publicerad: 1 mars 2023, 08:11

Under 2022 såldes böcker för 205 miljoner kronor i dagligvaruhandeln. Foto: Pressbild/arkivbild

Bokförsäljningen backar i dagligvaruhandeln, och bokbranschens aktörer menar att böcker prioriterats ner av handlare. ”Det råder en ständig konkurrens om utrymmet”, säger Maria Hamrefors på Svenska Bokhandlareföreningen.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


I bokförsäljningsstatistiken för 2022 finns en rad tydliga trender. Utvecklingen för ljudböcker planar ut, men har fortfarande starkare tillväxt än fysisk bokhandel. Inom dagligvaruhandeln minskar försäljningen med 8,6 procent. Ökningen med 1,3 procent under 2021 ser därmed ut att ha varit högst tillfällig i en serie år med negativ försäljningsutveckling.

– För dagligvaruhandeln är böcker en varugrupp bland andra och det råder en ständig konkurrens om utrymmet. Min bild är att en del handlare inte satsar lika mycket på böcker längre och det visar hur viktiga fackhandelskanalerna är i stället, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

Men det finns en kategori böcker där bokförsäljningen ökar inom dagligvaruhandeln: deckare och spänning. Och för pocketmarknaden är dagligvaruhandeln viktig. Medan den totala marknadsandelen är 4,1 procent var dagligvaruhandelns andel av pocketboksmarknaden 13 procent 2022

– Tyvärr har dagligvaruhandeln tappat en hel del, även om enskilda aktörer faktiskt fortsatt gör bra ifrån sig. Att det har blivit så här handlar nog om att man inte givit böcker rätt förutsättningar. Kampen om ytor i dagligvaruhandeln är extremt stor och vissa aktörer har dragit ned ytorna. Dessutom har en av dagligvarukedjorna slutat med bokrean. När det gäller formaten kan vi se att pocketboken står sig stark, framför allt under sommar- månaderna när folk ska köpa semesterläsning, säger Fredrik Axegård, Pocketgrossisten, i en kommentar till bokförsäljningsstatistiken.

Fem fakta om bokförsäljningen i dagligvaruhandeln

  1. Den genre som det säljs mest av i dagligvaruhandeln är barn och ungdom, följt av deckare och spänning. Dagligvaruhandeln svarar för 11 procent av genren skönlitteratur inklusive deckare och spänning, och 10 procent av genren barnböcker.
  2. Snittpriset för böcker sjunker i dagligvaruhandeln, till skillnad från övriga marknader där priset stiger. Genomsnittspriser för böcker i olika format (föregående år anges inom parentes): Inbundet: 85 kr (86 kr) Pocket: 57 kr (61 kr) Övriga tryckta format: 62 kr (63 kr) Utländsk utgivning: 177 kr (159 kr)
  3. Dagligvaruhandeln är den minsta försäljningskanalen för böcker med en försäljning på totalt 205 miljoner kronor 2022, vilket var en minskning från 2021 med 8,6 procent.
  4. Kvartal ett är det starkaste för dagligvaruhandelns bokförsäljning. Medan försäljningen av böcker i både fysik bokhandel och online är störst kvartal fyra (inför jul), är bokrean avgörande för försäljningen i dagligvaruhandeln.
  5. Lars Keplers Spindeln är den bok som sålt bäst på alla marknader 2022.

LÄS OCKSÅ: Avslöjar – siffrorna som visar på vändningen för Ica Maxi Special: ”Vågade investera trots tidigare resultat”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev