onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Hemköps vinstmaskiner – så hög andel butiker platsar i lönsamhetstoppen

Publicerad: 10 februari 2023, 11:00

Hemköp Bifrost i Mölndal har länge varit ett av de lönsammaste butiksbolagen i kedjan – och i branschen. Bokslutet visar att handlaren Björn Fredrikssons skapelse kom på sjunde plats i Dagligvarunytts stora granskning av rörelsemarginalerna.

Foto: Agneta Renmark

Hemköp är ”överrepresenterade” när det gäller lönsamhet. Ett av sex butiksbolag platsar på Dagligvarunytts topplista. ”Vi har stort fokus på försäljning och kostnader”, säger handlarprofilen Samir Cherif.

Ämnen i artikeln:

Hemköp

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvarunytts stora granskning av de 100 lönsammaste butiksbolagen i branschen avslöjar att 20 av de knappt 130 handlarägda butikerna inom Hemköp finns med på topplistan.

Det innebär alltså vart sjätte butiksbolag.

– Det är otroligt glädjande och visar hur starkt entreprenörskapet är som driftsform, säger handlaren och talespersonen Samir Cherif till Dagligvarunytt och tillägger att Hemköp i flera år har haft oproportionerligt många butiker i lönsamhetstoppen.

LÄS OCKSÅ: Unik lista: Här är Sveriges 100 mest lönsamma matbutiker

Men för bara tio år sedan var rörelsemarginalerna totalt sett inte alls lika imponerande inom Hemköp.

Hur förklarar du förflyttningen?
– Butiker som haft problem har lyft med duktiga handlare som jobbar mycket. Handlarna har stort fokus på försäljning och kostnader. Flera butiker finns i citylägen där omsättningen är hög per kvadratmeter. Samtidigt har hjälpmedlen från kedjan centralt utvecklats.

Samir Cherif driver två av de mest lönsamma butiksbolagen i Sverige: Hemköp Linnégatan och Hemköp Masthuggstorget i Göteborg. Senaste bokslutet visar att butikerna redovisade rörelsemarginaler på 12,2 procent respektive 8,3 procent.

Hemköp Bifrost i Mölndal och dess handlare Björn Fredriksson är ännu en gång vassast inom Hemköp med en rörelsemarginal på 13,8 procent.

Två av Samir Cherifs tre butiker finns med på 100-listan: Linnégatan och Masthuggstorget i Göteborg hade 12,2 procent respektive 8,3 procent.

LÄS OCKSÅ: Hemköps 50 största vinstmaskiner – butik för butik: ”Tajt gäng som vill vinna”

– Jag och bland annat Björn Fredriksson blev handlare ungefär samtidigt. Vi har ett nära samarbete och sporrar varandra. Samtidigt tävlar vi om att vara bäst, säger Samir Cherif.

FOTNOT. Axfood offentliggör inga butikssiffror för Willys, Willys Hemma, Eurocash eller egenägda butiker inom Hemköp. City Gross, Coop och Lidl redovisar inte heller siffror på butiksnivå.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev