söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

City Gross rekordår – så mycket lyfte försäljningen och resultatet: ”Självklart jätteglada”

Publicerad: 19 maj 2022, 13:14

Anders Wennerberg värvades till City Gross i slutet av 2019. Nu har han dirigerat stormarknadskedjan till stark sälj- och resultatutveckling.

Foto: City Gross

City Gross ägare Bergendahls firar 100 år i år. Då visar kedjan rekordsiffror i nya bokslutet. ”Fantastiskt roligt”, säger vd Anders Wennerberg.

Ämnen i artikeln:

City GrossBergendahls

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvarunytt kan i dag berätta att City Gross förbättrade nettoomsättningen med knappt 4,5 procent räkenskapsåret som slutade 31 augusti 2021 och därmed flyttade bolaget fram positionen ytterligare.

Svensk Dagligvaruhandels kartläggning visar att branschen växte med 3,4 procent samma period.

– Vi är självklart jätteglada och stolta över att kunna leverera historiskt starka siffror och extra mycket nu när (ägaren) Bergendahl & Son fyller 100 år, säger Anders Wennerberg till Dagligvarunytt om nu klara bokslutet.

LÄS OCKSÅ: City Gross vd i stor intervju – om förlusten, vändningen och lyftet: ”Hittat tillbaka till våra rötter” 

Två år med coronapandemi i Sverige påverkade butikerna i dagligvaruhandeln positivt och negativt och inte minst storlek och affärsläge var avgörande för framgång eller bakslag.

City Gross blev alltså en vinnare.

– Hushållen sökte sig i ökad utsträckning till större och luftigare butiker. Många upptäckte oss den här perioden och det har drivit försäljningen. Vi får se hur mycket engångseffekt som det har varit.

LÄS OCKSÅ: City Gross-chefens hyllning till hela branschen: ”Borde få mer uppskattning” 

Färskvaror har varit City Gross signum sedan första stormarknaden öppnade i Hyllinge i Åstorps kommun i Skåne 1993 och just det segmentet förklarar en betydande del av tillväxten 2020/21.

– Jag tycker att vi har väldigt kunnig och stolt personal som kan mycket om sortimentet och dessutom är duktiga på kundbemötandet. Vi lyfter inte bara fram vara och pris i vår kommunikation utan fokuserar mycket på medarbetarna eftersom vi är stolta över dem, säger Anders Wennerberg.

City Gross växte föregående räkenskapsår från 40 till 42 stormarknader när kedjan gjorde comeback i Häggvik i Sollentuna norr om Stockholm – och även återkom till Malmö med en mycket lyckad etablering i heta stadsdelen Hyllie. På bilden syns butikschef Kent Nilsson, vd Anders Wennerberg och regionchef Petra Erps.

City Gross rörelseresultat förbättrades från 108 miljoner kronor till 165 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen kom därmed upp i 1,7 procent jämfört med 1,1 procent året innan.

– Det handlar om att vi till stor del har fått ordning på vår bas. Vi har satt rutiner och har ordning och reda. Vi har fått ”tråkiga” saker att fungera – och det var nödvändigt. Med detta på plats kan vi blicka framåt och jobba mer offensivt. Vi ser utrymme att utveckla olika avdelningar ytterligare och i första hand färskvarorna.

Du har tidigare indikerat att City Gross haft ”utmaningar” med en del stormarknader. Går alla 42 bra?
– Stora basen går bra men det finns fortfarande mer att göra i någon butik, säger Anders Wennerberg.

LÄS OCKSÅ: Stor och unik kartläggning – här är siffrorna för hela Coop: ”Länge sedan vi nådde den här nivån”

City Gross i siffror

Nettoomsättning: 9 964,7 (9 536,0).
Rörelseresultat: 165,1 (108,4).
Rörelsemarginal (%): 1,7 (1,1
Fotnot: Beloppen är i miljoner kronor.
Källa: Årsredovisningen.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev