måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Axfoods nya styrkebesked: Växte mer än dubbelt så mycket som marknaden

Publicerad: 1 februari 2023, 06:35

”Det är ett fint kvitto på att Sveriges konsumenter, som nu har allt mindre i plånboken på grund av den historiskt höga inflationen, uppskattar våra erbjudanden”, säger Klas Balkow. Foto: Pressbild, Rebecka Rynefelt, Ellen Larsson

Willys-butikernas omsättning ökade med över 23 procent i fjärde kvartalet, och segmentet växte långt över index 2022. ”I en utmanande tid för hushållen har allt fler kunder kommit att uppskatta vårt erbjudande”, säger Klas Balkow, vd.

Ämnen i artikeln:

AxfoodWillysHemköpTempoEurocashDagab

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Willys dragningskraft på prisfokuserade kunder accelererade under fjärde kvartalet. Kedjan, inräknat gränshandelsbutikerna Eurocash, hade en rekordhög tillväxttakt på 23 procent, vilket kan jämföras med dagligvaruindex på 7,6 procent för kvartalet.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Enorma siffror för Willys – hur ska Ica klara detta?

Även på helåret är Willys ett draglok inom Axfood. I jämförbara butiker ökade omsättningen i Willys och Eurocash med 13,5 procent, medan omsättningen i jämförbara Hemköp och Tempo-butiker ökade med 4,5 procent vilket är lägre än dagligvaruindex på 5,7 procent. Sammantaget var detaljhandelstillväxten i Axfood 10,4 procent under 2022.

I sin kommentar pekar Klas Balkow på att många Hemköp-butiker renoverats under 2022, och att kedjan ”fortsatt utveckla konceptet med fokus på att skapa ett prisvärt och attraktivt erbjudande för sin målgrupp”.

LÄS OCKSÅ: Förnyelsefest – över 500 butiker uppdateras i år: ”Finns en otrolig framtidstro”

Axfoods resultat ökar med 14,7 procent, men rörelsemarginalen minskar till 4,2 procent, från 4,7 procent 2021. Klas Balkow påpekar att leverantörers prishöjningar ännu inte fullt ut tagits ut till konsumenterna, och att en ökad försäljning av varor till kampanjpris samt ökade kostnader för bland annat el förklarar varför rörelsemarginalen minskar.

Under 2023 planerar Axfood att hålla fortsatt hög etableringstakt. Under 2022 växte Axfoods butiksbestånd från 580 till 593 butiker och i år är målet att öppna 10-15 nya butiker, framförallt Willysbutiker.

LÄS OCKSÅ: Willys laddar för intensivt etableringsår – här är kedjans aggressiva plan: ”Finns vita fläckar”

Axfood i siffror

Avser helåret 2022 (2021)
Nettoomsättning: 73 474 miljoner kronor (57 891 mkr)
Detaljhandelsomsättning: 55 721 miljoner kronor (49 815 mkr) En ökning med 11,9 procent, vilket kan jämföras med dagligvaruindex på 5,7 procent
Rörelseresultat (EBIT): 3 101 miljoner kronor (2 704 mkr)
Rörelsemarginal: 4,2 procent (4,7 procent)

LÄS OCKSÅ: Lidls historiska triumf – har gått om Ica Maxi och närmar sig Willys

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev