Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Apotek Hjärtat plockar marknadsandelar: ”Bådar gott inför utvecklingen framöver”

Publicerad: 27 oktober 2022, 07:03

Foto: Monika Nilsson Lysell

Apotek Hjärtat är ljuspunkten hos Ica Gruppen just nu, med en starkare tillväxt än marknaden och en onlineförsäljning som går åt rätt håll.

Ämnen i artikeln:

Ica Gruppen

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Apotek Hjärtat hade en försäljningstillväxt på 8,9 procent i tredje kvartalet. I jämförbara apotek var tillväxten 8,3 procent. Den totala marknadstillväxten i perioden bedöms uppgå till 5,7 procent. 

”Utvecklingen drevs som tidigare främst av volym, med fortsatt god volymtillväxt inom egenvårdsprodukter. Högre genomsnittspriser på receptförskrivet bidrog också till försäljningsökningen” skriver Ica Gruppen i sin delårsrapport. 

LÄS OCKSÅ: Icas kamp för att få tillbaka kunderna – vd:n öppnar för lågprisformat: ”Diskussionen är intensiv” 

Per Strömberg, vd för Ica Gruppen där Apotek Hjärtat ingår, säger i en kommentar att apoteksbolagets resultat påverkats av högre kostnader, bland annat hänförliga till flytten till nytt lager i september. 

– Trots flytten klarade vi av att stärka marknadsandelarna online vilket bådar gott inför utvecklingen framöver, säger Per Strömberg. 

Onlineförsäljningen för Apotek Hjärtat ökade med 13,9 procent i kvartalet. Med en e-handelsandel på 9,7 procent är Apotek Hjärtat trots det långt under marknaden, där e-handelsandelen uppgår till 19,1 procent. 

LÄS OCKSÅ: Trippelhotet mot Ica-butikerna – vd:n slår larm: ”Väldigt många hör av sig och är förtvivlade”

LÄS OCKSÅ: Kostsamma misstagen när kunderna försvann – här är lärdomarna från pandemismällen 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev