torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggningar

Utmaningen: Boosta branschen efter pandemin

Publicerad: 13 augusti 2021, 09:44

Nu när fler kommer tillbaka på jobbet igen efter semester och pandemi väntas trycket på uteluncher öka. Foto: Pressbild

Antalet förvärvsarbetande som regelbundet åt lunch ute på restaurang mer än halverades under pandemin. Det visar nya siffror från Novus, som på uppdrag av Edenred undersökt svenska folkets lunchvanor innan, under och efter pandemin.

Ämnen i artikeln:

Corona

AR


Novus-undersökningen visar att andelen förvärvsarbetande som regelbundet äter lunch på restaurang minskade med 53 procent under pandemin.

Detta bekräftas också från restaurangsidan, där 56 procent sett en minskning av antal gäster från november 2020 (enligt FOOD-programme Barometer 2020).

Studien, som gjorts på uppdrag av Edenred (som arbetar med tjänster och produkter för ett enklare arbetsliv, bland annat lunchförmåner och friskvårdsbidrag) visar även att det är många som längtar efter att få komma ut och äta lagad lunchmat igen, på restaurang eller via take-away.

LÄS MER: Framtidsexperten har kartlagt samhället efter corona – här är faktorerna som förändrar handeln 

Samtidigt är lunchen en kostnadsfråga för många. Hela 49 procent säger att de skulle äta mer lunch på restaurang eller köpa mer take-away om det fanns en skattefri förmån. Och en av fem uppger att en subvention skulle öka intresset för att köpa take-away.

– Covid-19-pandemin har medfört en ekonomisk och social kris utan motstycke i restaurangbranschen. Nu är utmaningen att återuppliva restaurangbranschen på ett socialt inkluderande sätt, så att stödåtgärder gynnar både företagen och kunderna, säger Stephane Dufour, vd på Edenred Sverige.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev