Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggningar

Stort förtroende för svensk djurhållning – men slakten väcker känslor

Publicerad: 2 mars 2021, 12:53

Förtroendet för svensk köttproduktion är god.

Foto: Pressbild

Konsumenterna har högt förtroende för svensk djurhållning, enligt en ny mätning som branschorganisationen Svenskt Kött låtit göra. Men det finns skillnader mellan olika djurslag, där slakten av gris sticker ut som mest ifrågasatt.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenLivsmedelsförsörjningProduktutveckling

AR


Svenskt Kött, som följt konsumenternas förtroende för djurhållningen i tio år, konstaterar att förtroendet ligger stadigt på cirka 70-75 procent.

För att snabbt få en indikation på hur svenska folkets förtroende ser ut för svensk gris-, nöt- och lammproduktion även på kort sikt, inte minst hur konsumenterna påverkas av medierapporteringar, har man börjat mäta konsumenternas förtroende veckovis.

– Ett intressant resultat vi fick i början av året var att Uppdrag granskning, som sändes vecka 4, gav ett ganska litet, negativt utfall på förtroendet. Det stora tappet fick vi under vecka 3 när TV4 visade bilder från Rögla slakteri. Då hade vi ett ras på i snitt 15 procent, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött.

Förutom förtroende för produktionen djurslagsvis mäter också Svenskt Kött för första gången någonsin hur konsumentens förtroende ser ut för slakt av nöt, gris och lamm.

– Det är första gången vi frågar konsumenterna rakt ut vilket förtroende de har för slakten i Sverige. Trots att det är en fråga som väcker mycket känslor kan vi ändå konstatera att siffrorna är höga där cirka 40-45 procent anger att de har högt eller mycket högt förtroende för slakt av gris, nöt och lamm. Tittar vi dessutom på dem som vare sig är negativa eller positiva kan vi addera ytterligare 20-30 procent.

Undersökningen visar på relativt jämna siffror mellan djurslagen, men grisslakten sticker ut. En större andel konsumenter anger att de har lågt eller mycket lågt förtroende för slakten av gris.

– Vår analys just nu är att den kritik som finns hos vissa konsumenter vad gäller bedövning av gris slår igenom i siffrorna, men det är en fråga som vi vill titta närmare på för att förstå skillnaderna, säger Isabel Moretti.

Fakta

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21 december 2020 till 31 januari 2021 har sammanlagt 752 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor över 18 år i Sverige.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev