Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggningar

Pandemin tvingade PRO:s prisundersökning ut på nätet

Publicerad: 21 januari 2021, 08:29

Foto: Anneli Nygårds

För första gången sedan starten 1991 har PRO:s årliga prisundersökning genomförts helt digitalt och gäller också enbart online-handel. Enligt pensionärsorganisationen har priserna på kassen ökat med tre procent sedan förra året.


Ämnen i artikeln:

Corona

PRO:s årliga priskartläggning fyller 30 år i år. Den har genom åren, lokalt och på riksnivå, fått stort genomslag i media. Men den har också kritiserats hårt för metod och genomförande, bland annat av dagligvarubranschen, och många justeringar har gjorts för att förbättra undersökningen.

På grund av pandemirestriktionerna har årets undersökning inte kunnat genomföras i fysiska butiker utan priserna gäller denna gång PRO:s matkasse med hemleverans respektive upphämtning i butik.

– Från den billigaste till den dyraste i landet, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Sedan förra året har PRO:s matkasse i genomsnitt ökat med tre procent, enligt den egna kartläggningen. Mellan den dyraste och den billigaste kassen med hemleverans skiljer det, enligt PRO, 35 procent. Organisationen tycker också att att fler bör få tillgång till hemleveranstjänster.

– Vi vill att möjligheten till hemleverans blir bättre runt om i landet. Det är inte bara närhet till en storstad som ska avgöra, säger Christina Tallberg.

Undersökningen har genomförts tillsammans med prisjämförelsesajten Nätmat.se.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News