lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggningar

Foto: Montage

Missnöjet pyr inom Axfood – handlare kritiserar ledningen: ”Prioriterar sina egna butiker”

Det pyr av missnöje i Axfood. Nu vädrar flera handlare kritik mot koncernens interna villkor – samtidigt anklagas ledningen för särbehandling av de egenägda butikerna. Läs om:
✓ Skilda inköpspriserna.
✓ Vinstkraven.
✓ Jämförelsen med Ica: "Får inte samma hjälp"
✓ Matrebellens kritik mot Dagab
”Willys är i toppen och vi är nere i botten”, säger en handlare till Dagligvarunytt.

Publicerad: 27 mars 2023, 13:25

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se

Axfood har gått starkt i marknaden under det senaste året. 2022 presterade koncernen en omsättningstillväxt på 11,9 procent, mer än dubbelt så högt som branschindex.

LÄS OCKSÅ: Stor lista: Pengaregn över Coops företagare – driver rekordmånga butiker och utklassar Ica

Willys agerar draglok, under 2022 växte lågprisformatet med 15,5 procent.

Utvecklingen i Hemköp och Tempo var sämre, tillsammans genererade kedjorna endast en tillväxt om 5 procent under fjolåret.

Dagligvarunytt har pratat med flera handlare inom profilerna, som nu delar med sig av sin syn på Willys tillväxtresa och de skilda interna villkoren inom Axfood-koncernen.

Den centrala frågan rör inköpspriserna och att Willys i majoriteten av fall har tillgång till betydligt fördelaktigare nivåer jämfört med Hemköp och Tempo.

– Det är Willys inom Axfood som ska vara lågpris. De går fantastiskt bra just nu, överlägset bäst av alla. Att vi betalar mer för samma varor – det är som det är. Men så klart är det en större utmaning just nu när konsumenterna är så fokuserade på pris och jämför hela tiden. Vi kan inte erbjuda lägst pris, utan står för andra mervärden, säger en handlare inom Hemköp.

LÄS OCKSÅ: Nya siffror – här är butikerna som kunderna rusar till: ”Alla pratar pris”

Arkivbild. "Att vi betalar mer för samma varor – det är som det är", säger en handlare på Hemköp. Foto: Monika Nilsson Lysell

Arkivbild. "Att vi betalar mer för samma varor – det är som det är", säger en handlare på Hemköp.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Axfood äger och driver samtliga Willys-butiker, medan det inom Hemköp finns många handlarägda butiker. Inom Tempo driftas och ägs majoriteten av butiker av anslutna handlare.

Det minsta formatet, Handlar'n, är uteslutande handlardrivet och ligger organisatoriskt under Axfoods helägda dotterbolag Dagab.

Tempo-handlaren Lars Söderblom Svensson i Halmstad ger uttryck för att Axfood vid varje givet tillfälle väljer att prioritera de egenägda butikerna framför de som drivs av handlare.

– Så är det och det har man märkt tidigare. Till exempel under pandemin när det var pappersbrist. Då kunde man hitta hur mycket papper som helst på Willys men vi kunde inte köpa något papper överhuvudtaget. De prioriterar sina egna butiker som de själva äger, det säger sig självt. Det får man leva med, säger han till Dagligvarunytt.

LÄS OCKSÅ: Lista: 68 talanger som hyllas i dagligvarubranschen

En handlare som driver en Handlar'n-butik, och inte vill figurera med namn, beskriver hackordningen inom koncernen så här:

– Willys är i toppen och vi är nere i botten. Vi kommer inte åt samma varor som Willys, och sist jag kollade betalar vi i snitt 9 procent mer för samma varor.

Handlaren beskriver Willys som en "lagerhall utan service" och att detta möjliggör betydligt lägre personalkostnader per såld vara. Dessutom uttrycker hen att det finns en orimlighet i de interna vinstkraven, vilket också påverkar villkoren.

– Axfood vill att Willys ska ha en bruttovinst på 18 procent, och vi en bruttovinst på 25 procent. När vi betalar 9 procent mer för varorna och dessutom ska ha en högre bruttovinst än Willys, ja då blir prisskillnaden till kund 16-17 procent, säger handlaren.

När Willys öppnade i den stad som ligger närmast butiken sjönk omsättningen med 10 procent.

– Om det finns en Tempo på orten och Willys kommer dit, så försvinner den. Och Axfood är inte ledsna när de lägger ner.

Axfood får samtidigt beröm av handlaren, som dels ser fördelar med det nyöppnade jättelagret i Bålsta och att Handlar'n genom detta kommer att få tillgång till ett större sortiment, och dels konstaterar att Axfood ofta är enda alternativet för butiker i glesbygd.

– I fjällvärlden finns snart inga andra kedjor, Ica och Coop är inte intresserade av butiker med så låg omsättning som vår. Och Axfood är lätta att jobba med.

Det finns även handlare inom koncernen som inte fullt ut upplever att de skilda villkoren är lika problematiska.

– Man får vässa sitt eget erbjudande i stället för att tycka synd om sig själv. Har man en trygg grund att stå på blir man inte särskilt påverkad av lågpristrenden, säger exempelvis en Hemköps-handlare till Dagligvarunytt.

Axfoods fyra segment

Axfood har fyra rörelsesegment:

I rörelsesegmentet Willys ingår även delägda gränshandelskedjan Eurocash och minoritetsposten i City Gross. Det finns 225 Willys och 7 Eurocash.

Tillväxt 2022*: 13,5 procent

Rörelsemarginal 2022: 5,0 procent

I rörelsesegmentet Hemköp ingår även Tempo, ett närbutiksformat med handlarägda butiker. Inom Axfood är 64 Hemköp egenägda och 137 handlarägda. Det finns 131 Tempo.

Tillväxt 2022*: 3,4 procent

Rörelsemarginal 2022: 4,3 procent

I rörelsesegmentet Snabbgross (restaurang-grossist) ingår även konceptet Snabbgross Club som riktar sig till konsument.
Tillväxt 2022*: 10,8 procent
Rörelsemarginal 2022: 5,3 procent

I rörelsesegmentet Dagab ingår även handlarkoncepten Handlar’n (cirka 200 butiker) och Matöppet (cirka 50 butiker) samt Middagsfrid med färdiga matkassar, nätapoteket Apohem och restaurangkedjan Urban Deli.

Tillväxt 2022: 28,1 procent

Rörelsemarginal 2022: 1,5 procent

* Omsättningsförändring mellan 2021 och 2022 i jämförbara butiker

Källa: Axfoods företagspresentation 2023 samt Matöppets och Handlar'ns hemsidor

LÄS OCKSÅ: Stor lista: Här är toppchefernas alla extraknäck – lågpriskungen i topp

Lars Söderblom Svensson ställer sig dock frågande till de stödåtgärder som koncernledningen hittills erbjudit handlare i den pågående priskrisen.

Enligt honom är läget just nu "skittufft" för många kollegor, och han uppger samtidigt att den egna butiken tappat två procentenheter i marginal sedan prisuppgångarna startade.

– Ja, de kanske tipsar oss om råd, men de är inte värda särskilt mycket. Där har du inget stöd utan vi är tillsagda att klara oss själva. “Dra ner på inköpen” – ja visst, det kan man göra, men har man en butik utan varor kan man inte sälja någonting. Det är tufft, vi får inte den hjälpen som exempelvis Ica ställer upp med till sina handlare.

Samtidigt upplever han att det finns en oro i koncernledningen vad gäller Tempos nuvarande försäljningsutveckling.

– Ledningen är givetvis nu oroliga för att de ska tappa många butiker som kommer att gå i konkurs och tvingas lägga ner. Men de gör inte så mycket åt det, om man säger så. Det diskuteras, men prata hjälper ingen. Tyvärr.

Arkivbild. Tempo-handlaren Lars Söderblom Svensson upplever att inköpsorganisationen kan ge bättre stöd lokalt. Foto: Ellen Larsson

Arkivbild. Tempo-handlaren Lars Söderblom Svensson upplever att inköpsorganisationen kan ge bättre stöd lokalt.

Foto: Ellen Larsson

LÄS OCKSÅ: Giganternas segertåg – här är siffrorna som visar hur kör de kör ifrån konkurrenterna

Han efterfrågar större smidighet från inköpsorganisationen i Dagab och att man i det här läget borde sluta fler lokala avtal med leverantörer för att garantera att Tempo kan köpa sina varor till marknadens bästa pris.

– Jag kollade med Dagab om detta och de hänvisade oss till producenten, och producenten hänvisar mig till Dagab. Vi kommer ingenstans.

Tror du att ni kommer att få något gehör för detta?
– Jag vet inte, jag tror inte det. Jag och mina kollegor har pratat med representanter från inköpsorganisationen och det händer ingenting. Men vi behöver sådana stöd – att gå in och förhandla och vara hårda. Annars får man säga till leverantören att den är “väck”, så hade man gjort på Ica.

Dagligvarunytt har tidigare berättat om att tre handlare inom Matöppet, som också har Axfoods Dagab som leverantör, bytt till Ica. ”Inom Matöppet kunde jag inte få den hjälp jag kan få hos Ica”, sa Haci Yilmaz, handlare.

Det bubblar också ett missnöje bland de fria handlarna inom Matrebellerna, som varuförsörjs av Dagab.

– Man har från Dagabs sida beslutat att inte tillåta någon ny Matrebell som inte tidigare har varit medlem att ansluta sig till avtalet. I praktiken kommer beslutet göra det mycket svårare för oss att expandera, säger en handlare, som fortsätter:

– Jag upplever tyvärr inte att Dagab ser oss som en stor tillgång i vår nuvarande form på samma sätt som Bergendahls gjort.

LÄS OCKSÅ: Hemköp-vd:ns svar: ”Vi gör det vi kan”


Ämnen i artikeln:

AxfoodHemköpTempoHandlar´nMatrebellerna

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev