måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggningar

Ica Kvantums säljlyft – petar Ica Maxi i toppen på 100-listan: ”Satsar hårt”

Publicerad: 28 november 2022, 13:20

Ica Kvantum förstärker närvaron bland de 100 största butiksbolagen i dagligvaruhandeln och samtidigt puttar de bort flera Ica Maxi från topplistan. Foto: Pressbild

Ica Kvantum har rekordmånga butiker på 100-listan. Ökningen är stor och sker på bekostnad av Ica Maxi. Profilens största butik avancerade ytterligare i toppen.

Ämnen i artikeln:

Ica KvantumIca Maxi

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvarunytts kartläggning av de 100 omsättningsmässigt största butiksbolagen i hela dagligvaruhandeln visar att Ica Kvantum har flyttat fram positionen rejält på bara ett år.

Nästan var tredje butik på listan tillhör profilen.

Samtidigt minskade alltså antalet Ica Maxi.

– Ica Kvantum är Icas storbutik med färskvaruprofil och även den är framgångsrik. Särskilt i storstadsregionerna där flertalet av butikerna med högst omsättning finns, säger HUI:s analytiker Per Andersson till Dagligvarunytt.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Sveriges 100 största butiksbolag 2022 – här är hela listan 

På andra och ofta lite mindre marknader – där inte Ica Maxi finns – har Ica Kvantum storbutiksrollen inom Ica.

– En säljfördel för Kvantum är att butikerna ligger lite mer bostadsnära eftersom de inte är lika platskrävande som en Ica Maxi.

Ett exempel är Ica Kvantum i Lerum.

– Lerum har ingen Ica Maxi men är en köpstark kommun i Göteborgsregionen, konstaterar Per Andersson.

Ica Kvantum i Lerum är en jätte lokalt och avancerar på listan över de 100 största butiksbolagen. Foto: Peter Magnusson

Ica Kvantum Flygfyren i Norrtälje har länge varit försäljningsmässigt störst i profilen och i senaste tillgängliga årsredovisningen passerade butiken 625 miljoner kronor (netto).

Därmed avancerade den till plats tolv totalt på 100-listan och gick om Ica Maxi Erikslund i Västerås och Ica Maxi Flygstaden i Halmstad.

– Det har fortsatt ticka på, säger handlaren Claes-Göran Sylvén till Dagligvarunytt om utfallet i det kommande bokslut som ännu inte är klart.

Rolf Holmberg startade Flygfyren i juni 1976 för att bland annat dra nytta av växande trafiken till lantställen i Roslagen och om drygt tre och ett halvt år fyller skapelsen följaktligen 50 år.

Claes-Göran Sylvén köpte rörelsen 1995 – och har hållit fast vid en grundläggande idé.

Ica Kvantum Flygfyren i Norrtälje och dess handlare Claes-Göran Sylvén har fått en mängd utmärkelser genom åren. Butiken växte även senaste räkenskapsåret och passerade bland annat två Ica Maxi i omsättningstoppen.

Foto: Thomas Ohlén

– Det här är egentligen inte min butik utan kundernas. Den atmosfären hoppas och tror jag sitter i väggarna här. Vi har väldigt intresserade, uppskattade och lojala medarbetare som tar hand om kunderna. Häromveckan delade vi till exempel ut 25-årsklocka till ytterligare tre personer. Det har varit några sådana varje år sedan butiken fyllde 25.

Flygfyren var från början ett varuhus med ett brett sortiment men dess signum är sedan ägarbytet i mitten av 1990-talet färskvaror.

Utmärkelserna har varit frekventa genom åren.

– Vi är duktiga på färskvaror. Samtidigt törs jag säga att vi har god kontroll i alla delar av företaget och butiken. Det är några av våra främsta framgångsfaktorer, säger Claes-Göran Sylvén.

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning med siffror butik för butik – så går handeln i Sveriges skärgårdar 

Inflationsekonomin har påverkat konsumtionsmönstren och hushållens intresse för pris har inte oväntat stegrats i år.

Butiksvarumärken med stark lågprisimage har flyttat fram positionerna och rekryterar köpare.

– Jag tycker att vi är duktiga på att upprätthålla en bra prisupplevelse men vi har en ambition att utveckla den. Det kan vara en utmaning eftersom vi har en så stark färskvaruprofil. Många har även en uppfattning om att priserna är högre när en butik har en profil som vi har.

Ny tvåa bland Ica Kvantum är butiken i Lerum som växte med sju procent till 547 miljoner kronor medan tidigare tvåan Ica Kvantum Sickla i Nacka öster om Stockholm omsatte 529 miljoner kronor och fick nöja sig med tredjeplatsen.

Ica Kvantum Sickla i Nacka utanför Stockholm tappade sin andraplats till Ica Kvantum i Lerum.

Foto: Martin Rosengren

Ica Kvantum i Luleå, City Knalleland i Borås, Täby centrum och Hajen i Varberg redovisade tillväxttal långt över dagligvaruhandelns index och förflyttade sig uppåt på 100-listan.

– Det finns stora Ica Kvantum som på liknande sätt som oss satsar hårt, konstaterar Claes-Göran Sylvén som också är ordförande för Ica Gruppen.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev