söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggningar

Ica-butiken brann ned – nu är den en av branschens gaseller: ”Fler har upptäckt oss”

Publicerad: 8 december 2022, 07:45

Ica Nära Trossen har efter en förödande brand 2017 blivit en av gasellerna i dagligvaruhandeln. Nu berättar handlaren Yvonne Lind om återkomsten och topplatsen på Dagligvarunytts gasellista.

Ica Nära Trossen brann ned för drygt fem år sedan. Nu är butiken på Öland en av dagligvaruhandelns gaseller. ”Jag hoppas att det håller i sig”, säger handlaren Yvonne Lind.

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvarunytts stora granskning av de 100 mest snabbväxande butiksbolagen i branschen visar att Ica Nära Trossen i samhället Sandvik på norra Öland sticker ut. 

Så här har försäljningen utvecklats senaste två åren:
2020: 36,5 procent.
2021: 21,0 procent.

Framgången innebär att Ica Nära Trossen har passerat 32 miljoner kronor i nettoomsättning.

– Det är klart att det känns bra och jag hoppas att det håller i sig, säger handlaren Yvonne Lind till Dagligvarunytt och tillägger att omsättningen har fortsatt uppåt det nyss avslutade räkenskapsåret.

Precis som för Ica Nära Grönhögen på södra Öland – som hade den högsta procentuella säljökningen i senaste granskningen – är pandemin en viktig förklaring till att butiken tillhör gasellerna i dagligvaruhandeln.

LÄS OCKSÅ: 100 snabbväxare – här är hela listan över butikerna som ökar försäljningen mest 

Många svenskar valde Öland när de ”flydde” från viruset.

– En hel del stannade här ganska länge och det gynnade försäljningen.

Uppgången för Ica Nära Trossen började dock innan covid-19 slog till i början av 2020 och kan relateras till en otäck händelse i september 2017.

En lastbil fattade eld utanför butiken så att hela byggnaden brann ned men verksamheten kom igång i juni 2018.

– Vi byggde en ny och större lokal i ett bättre affärsläge. Nu erbjuder vi bland annat mer färskvaror. Det har gjort att fler boende och turister har upptäckt oss. Sommaren är fortfarande väldigt betydelsefull. Den står för två tredjedelar av försäljningen, säger Yvonne Lind.

Har du ingen prenumeration på Dagligvarunytt? Lugn – det fixar du här. Och här kan du som prenumerant läsa tidningen digitalt. Är du prenumerant och behöver ett inlogg kan du få hjälp här.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev