tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggningar

Brist på kulturhistoria i svenska butiker: ”Inte beredda på att utbudet var så litet”

Publicerad: 1 februari 2021, 07:21

Det är stor brist på kulturhistoria i svenska livsmedelsbutiker. Det visar den inventering som föreningen Kålrotsakademien låtit göra. Men tre Ica-butiker lyckas i alla fall kvala in på delad bronsplats: Torgkassen i Uppsala, Flygfyren i Norrtälje och Maxi i Nacka.


AR

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se


Kulturmatkassen är en årlig butiksinventering av ett antal matvaror med starka kulturhistoriska rötter i Sverige. Den genomförs en gång om året av Kålrotsakademien och den senaste undersökningen visar att intresset för den här typen av mat är svalt.

Av de 38 olika matvaror som ingick i 2020 års Kulturmatkasse var det ingen butik som nådde guldplats (och hade minst 90 procent av varorna), ingen som klarade silverplatsen (minst 75 procent) med däremot var det tre butiker som precis nådde upp till bronsnivån (minst 50 procent): Ica Torgkassen i Uppsala, Ica Flygfyren i Norrtälje och Ica Maxi i Nacka. 

Undersökningen visade att bruna bönor och kanelbullar fanns i nästan alla butikerna medan matvaror som kalvdans, grynkorv, polkagrisar från Gränna, rökt vätternsik, vänerlöjrom och gotlandslins saknades helt eller var mycket sällsynta.

– Vi visste att flera av dessa varor skulle vara svåra att hitta, men vi var ändå inte beredda på att utbudet var så pass litet, särskilt med tanke på att en stor matbutik kan ha upp till 20 000 varor, säger Martin Ragnar, sekreterare i Kålrotsakademien. 

Inventeringen visade även att flera produkter som ger sig ut för att ha regionala kopplingar och kulturhistoriska rötter har vattnats ur till tomma varumärken. Det gäller exempelvis ”skånsk senap”, där vare sig odlingen av senapsfrön eller tillverkning sker i Skåne.

– Det är bara ett av många exempel på hur produkter förvanskas, mycket därför att ingen har brytt sig om att värna deras exklusivitet och därmed har vår gastronomi blivit lite fattigare. Vi har ett allvarligt läge där vi håller på att globalisera bort vår eget matkulturarv, säger Martin Ragnar. 

Kulturmatkassen 2020

Kulturmatkassen 2020 bestod av följande varor: Allåkerbär från Norrland, ankarstock, Bohusläns blåmusslor, bruna bönor, färsksaltad vit gurka, gotlandslins, grynkorv, gurpi, gustafskorv, hel salt sill, hånnlamb, Kalix löjrom, kalvdans, kanelbulle, kålrot med sortangivelse, källarlagrad getost, lingonsylt gjort på enbart lingon och socker, ljusugnsbröd, mandelpotatis, matjessill från Bohuslän, rågknäckebröd från Svealand, rökt vättersik, skånsk senap, skånsk spettekaka, småländsk ostkaka, souvas, surströmming på burk, svagdricka, svecia, svenska ostron, svenskodlade bondbönor, upplandskubb, Vänerlöjrom, värmländskt skrädmjöl, wrångebäcksost, äkta Gränna polkagrisar, äkta tryffelolja från Gotland, samt älgkött.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev