Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Satsar på landodlad lax – med stöd från dagligvarujättarna

Publicerad: 31 maj 2022, 12:37

Till vänster: skiss över Re:oceans anläggning för landodlad lax.

Foto: Pressbild

Bolaget Re:ocean ska börja odla 10 000 ton lax per år. Nu tar företaget in 2,3 miljarder i investeringar. Coop, Ica och Axfood stöttar projektet.

Ämnen i artikeln:

AxfoodCoopIca SverigeRåvaror

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Det är i Värmländska Säffle som den stora mängden lax kommer att odlas i Re:oceans anläggning. Odlingsbyggnaden är miljövänlig i flera aspekter, bland annat kommer 99,9 procent av allt vatten att återanvändas och energin som kommer att driva anläggningen är 100 procent fossilfri.

År 2023 planeras produktionen vara i gång, men först 2025 kommer konsumenter kunna handla de första fiskarna i butik.

– Detta är den första storskaliga satsningen på odling av lax i Sverige. Det är mycket glädjande att vi redan 2025 kommer kunna servera en välsmakande och landodlad lax från Säffle, och till 2026 ska vi vara uppe i full produktion, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande för Re:ocean, i ett pressmeddelande.

De tre dagligvarujättarna Ica, Coop och Axfood står alla bakom satsningen, en satsning som är en av få som lyckats erhålla miljötillstånd för laxodling.

Naturskyddsföreningen har tidigare kritiserat odlad lax eftersom fodret som används kan leda till att andra hav töms på liv. Axfood stöttar ändå projektet med motiveringen att man vill kunna ”erbjuda kunderna hållbar lax från Sverige” går det att läsa i ett pressmeddelande från koncernen.

– Vi vill bidra till ett mer hållbart och cirkulärt mat-Sverige. Det här är ett viktigt initiativ för att stärka fokus på hållbart fiske och för att kunna erbjuda våra kunder ett större utbud av prisvärd, bra och hållbar fisk i butikerna framåt, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Hon ska utveckla Icas kunderbjudande: ”Uppdraget kändes som ett naturligt nästa steg” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev