Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Profilens beröm till Axfood – efter stora affären: ”Önskar att Ica hade gjort den”

Publicerad: 1 juni 2021, 06:17

Axfood köper Bergendahls Food och en del av City Gross. Senaste jätteaffären i branschen får beröm av investerarprofilen. ”Jag önskar att Ica hade gjort den”, säger Stein Petter Ski.


Ämnen i artikeln:

AxfoodBergendahlsCity Gross

Coop Butiker och Stormarknader (CBS) tog 1 juli 2019 över Nettos alla 162 butiker och 111 butiksfastigheter i Sverige och knappt två år senare är det alltså dags för nästa stora transaktion i dagligvaruhandeln.

Axfood köper hela Bergendahls Food och initialt dessutom 9,9 procent av City Gross.

LÄS OCKSÅ: Axfoods jätteaffär – här är strategiska planen för City Gross: ”Utveckla och stärka” 

– En väldigt spännande affär. Jag önskar att Ica hade gjort den men förstår att det hade varit en utmaning med Konkurrensverket, säger Stein Petter Ski som tidigare var investeringsansvarig på Icas dåvarande delägare Hakon Invest och i den rollen har värderat och köpt ett flertal detaljister.

Stein Petter Ski anser att ägarfamiljen Bergendahls är en vinnare på försäljningen till Axfoods inköps- och sortimentsbolag Dagab.

– Jag har alltid tyckt att City Gross är duktiga men kedjan har aldrig kunnat hålla samma investeringstakt som sina stormarknadskonkurrenter. Kapitalet har kanske inte funnits där till fullo. Nu får City Gross en finansieringskälla i form av Axfood – tillsammans med kunskap och inspiration. Jag minns när Ikano köpte en fjärdedel av Stadium av familjen Eklöf för att bidra till bolagets expansion och konceptutveckling. Den här affären har förutsättningar att skapa liknande positiva energi. Den ger också familjen Bergendahl flexibilitet.

Axfood har en mängd särskiljande butikskoncept men inga stormarknader som City Gross, Ica Maxi eller Stora Coop.

LÄS OCKSÅ: Willys kunder mer lojala – här är vd:ns förklaring: ”Jobbat långsiktigt och metodiskt” 

– Willys är lågpris och inte stormarknad. Det är två olika affärsmodeller. Köpet av en del av City Gross och optionen att växla upp till 30 procent av ägandet är ett smart sätt att gå in i stormarknadssegmentet och även skapa lärdomar från respektive affärsmodell, säger Stein Petter Ski.

Dagab tar över partihandeln inom Bergendahls och är enligt Stein Petter Ski ”erkänt duktiga”.

– Bolaget är välrustat när det gäller bland annat IT och logistik. City Gross får möjlighet att utnyttja allt det kunnandet.

Dagab bygger nytt lager i Bålsta nordväst om Stockholm och är i övrigt välinvesterat, anser Stein Petter Ski om Axfoods inköps- och logistikbolag.

Foto: Fanny Hällegårdh

Konkurrensverket måste godkänna affären och det kan enligt bedömare ta tre-fyra månader.

Ser du några hinder för att den kan genomföras?
– Jag tror faktiskt inte att transaktionen är helt okomplicerad hos Konkurrensverket – framför allt vid en förfrågan till leverantörerna. Det finns tre stora spelare i dagligvaruhandeln i dag: Ica, Axfood och Coop. Dessutom två betydligt mindre: City Gross och Lidl. Axfood bygger på rejält och blir i så fall klar tvåa på marknaden. Avståndet ner till Coop blir allt större trots att de köpte Netto, säger Stein Petter Ski.

 

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

AxfoodBergendahlsCity Gross

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News