Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Optimism trots kris: Åtta av tio tror på ökad tillväxt i egna butiken

Publicerad: 18 december 2020, 05:15

Foto: Lars Welin, Ica

Optimism och framtidstro präglar svaren i Dagligvarunytts undersökning, där åtta av tio tror på ökad tillväxt i den egna butiken under nästa år. Men här finns även coronarelaterade utmaningar kring ökad e-handel och bemanning.


Vilka som är de hetaste frågorna för 2021 skiljer sig lite åt när man jämför svaren i Dagligvarunytts enkätundersökning på butiksnivå jämfört med branschen som helhet. Så många som åtta av tio tror på ökad tillväxt i den egna butiken och frågor kring personalförsörjning rankas högre än oron för ökad brottslighet.

På Stora Coop i Kungsbacka har man sett en kraftig försäljningsökning på upp emot 25 procent jämfört med samma tid förra året. 

– Det är avsevärt mycket bättre än budget, säger butikschefen Magnus Wärff.

Inte minst har online-handeln exploderat med ökningstal på runt 400 procent.

– Vi har fast grundbemanning och mycket extrapersonal för att balansera fluktueringarna i kundernas inköpsbeteende. Och vi plockar bara varor på icke ob-tid, säger Magnus Wärff, som tror på en fortsatt stark e-handel under 2021.

Den ökade efterfrågan gör det betydligt lättare att ta ut både plockavgifter och hemkörningsavgifter. 

– Men vi försöker styra kunderna att hämta här i butiken, i skåp. Det är mer kostnadseffektivt samtidigt som det ökar försäljningen – många passar på att handla något mer när de ändå är här.

Handlaren Thomas Bergman som öppnade Ica Kvantum Söder i mitten av oktober har andra utmaningar. Att sätta en ny butik utan att möjlighet att bjuda in till en stor invigning eller satsa på publikdragande aktiviteter är inte helt lätt.

– Det här är en utpräglad upplevelsebutik som bygger på inspiration och försäljning av både mat och färdiga måltider över disk, säger han.

Men att få tag på kompetent personal har inte varit några problem i pandemitider:

– Det är många restaurangmänniskor som hört av sig och vill jobba här och vi har rekryterat chefer från andra butiker genom kontakter.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News