Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Kedjebytet ingen dans på rosor för landsbygdsbutiken: ”Det blev nästan tomt här”

Publicerad: 12 oktober 2022, 07:44

Tidigare Ica Nära Nickeln i Ljusdals kommun är i dag en Temopo-butik.

Foto: Samhälle & Service

Skiftet från Ica till Tempo blev tufft för butiken Los i Ljusdals kommun. ”Det tog en och en halv månad innan vi fick första leveransen”, säger Mariann Ek.

Ämnen i artikeln:

TempoIca Nära

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Daglivarunytt har tidigare berättat att Ica-butiken i Los gick mot en osäker framtid när handlaren Irene Lundgren skulle gå i pension. 

Lösningen blev att Mariann Ek, som arbetat i butiken i 23 år, tog över som handlare och att butiken bytte kedja till Tempo. 

Men kedjebytet var ingen dans på rosor inledningsvis, berättar Mariann Ek för Ljusdals-Posten. 

– Det tog ett tag att få till en affär igen för det blev nästan tomt här. Det tog en och en halv månad innan vi fick första leveransen. Vi kunde ordna en del varor direkt från leverantörerna, men långtifrån allt.

Dessutom var de tvungna att lämna tillbaka kassaapparaten till Ica. 

– Vi fick leasa en kassaapparat och kortläsare som verkligen hängde på gärdsgården. Man var bara överlycklig de dagar apparaterna funkade. Vi fick konstant ringa supporten. Det var först den 15 juni som Tempos riktiga kassa kom, så vi kämpade på i två månader, säger Mariann Ek till tidningen. 

Att stänga var inget alternativ. 

– Då hade jag blivit av med alla avtal som jag har med posten, Schenker, Svenska spel med mera. Därför valde vi att ha öppet fast butiken nästan var tom. Skulle jag ha sökt om alla de där avtalen hade det säkert tagit minst ett år och vi hade inte fått tillbaka alla.

Till råga på allt började matpriserna att skena på grund av inflationen. 

– Det var tråkigt att jag tog över när allt blev så dyrt. Många trodde säkert till att börja med att det var just vi som handlare som var dyra. Men de flesta har nog insett att så här är det i hela landet nu.

Trots allt strul ångrar hon inte beslutet att ta över butiken. 

– Jag ångrar det inte, det går framåt och det går bra. Sen får vi se vad siffrorna säger. Kunderna är köptrogna, det kan man inte säga något om. Så nog tror jag väl att det finns hopp i alla fall, änge hon till Ljusdals-Posten. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev