Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Ica-handlarnas Förbund och AMF lägger bud på resten av aktierna i Ica Gruppen

Publicerad: 10 november 2021, 06:31

Ica-handlarnas Förbund och AMF vill köpa resterande aktier i Ica Gruppen

Foto:

Ica-handlarnas Förbund lägger tillsammans med AMF ett bud på samtliga aktier inom Ica Gruppen. Målet är att avnotera bolaget från Stockholmsbörsen.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIcahandlarnas FörbundIca Sverige

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Ica-handlarnas Förbund har tillsammans med AMF, genom Murgröna Holding, i dag offentliggjort ett uppköpserbjudande till samtliga aktieägare inom Ica gruppen. 

Det skriver Ica-handlarnas förbund i ett pressmeddelande nu på morgonen. 

Aktieägarna erbjuds 534 kronor per aktie. Det totala värdet på erbjudandet är 49,4 miljarder kronor. Det innebär att hela Ica Gruppen värderas till till cirka 107,4 miljarder kronor, inkludsive de aktier som Ica-handlarnas Förbund redan äger. 

Förbundet äger sedan tidigare 54 procent av aktierna i bolaget. 

– Nu behöver vi fokusera på tillväxtorienterade långsiktiga investeringar, vilka lämpar sig bäst utanför börsen, och vi är glada över att vi har AMF med på resan. Vi bedömer att vi har lämnat ett attraktivt bud och att en avnotering av Ica Gruppen gynnar alla intressenter, säger Magnus Moberg, styrelseordförande för Ica-handlarnas Förbund 

I samband med offentliggörandet meddelar även Ica-handlarnas Förbund att Göran Blomberg utsetts till ordinarie vd, efter att ha varit tillförordnad. 

Göran Blomberg säger i en intervju med Di TV:

– Vår modell, som är 105 år gammal och bygger på fria handlare i samverkan, har funnits i olika organisationsformer och det är väl endast åtta år som vi har varit i en noterad miljö. Nu ser vi en värld med allt snabbare förändringar inom framför allt digitalisering, miljö och hållbarhet, nya kundpreferenser. Vi är övertygade om att vi bättre möter dessa förändringar i en onoterad miljö.

Ica Gruppens styrelse rekommendera aktieägarna att acceptera erbjudandet. 

Texten uppdateras! 

LÄS MER: Rykten om storaffär i Ica – här är analytikernas bedömning 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev