Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Ica börjar odla kryddor året runt – investerar i ny anläggning: ”Vi säkrar varuförsörjningen”

Publicerad: 20 juni 2022, 08:42

Ica etablerar en vertikalodlingsanläggning i Söderfors, mellan Gävle och Stockholm.

Foto: Pressbild

Ica börjar odla eget. En verktikalodlingsanläggning etableras i Söderfors. ”Vi säkrar varuförsörjningen”, säger Jonas Andersson, chef för affärsområdet frukt, grönt och blommor inom Ica Sverige.

Ämnen i artikeln:

Ica Sverige

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Ica har tillsammans med Oh My Greens tecknat avtalt för en megafarm med färska kryddor i Söderfors, mellan Gävle och Stockholm. 

En vertikalodlingsanläggning ska byggas upp i en tidigare industrilokal. 

– Inom Ica jobbar vi kontinuerligt med innovationer och strävar efter att vara en drivande part i att utveckla framtidens matsystem. Att ta steget in i detta slutna system med vertikalodlade kryddor gör att vi säkrar varuförsörjningen och ambitionen framåt är att öka andelen svenskt och lokalt på våra hyllor, säger Jonas Andersson i en kommentar. 

Med den här typen av anläggningar skapa förhållande för odling året runt. Genom LED-belysning skapas förutsättningar att anpassa odlingen efter växternas behov, varje planta får på detta sätt rätt mängd ljus, näring och vatten för att oavsett tidpunkt på året. 

Volymen kommer att uppgå till 2,7 miljoner krukor årligen. 14 olika kryddsorter kommer att odlas. Tanken är att kryddorna ska levereras till Ica-butiker norr om Avesta via lagret i Borlänge. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev