måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Här rycker Coop ut – för att göra Norrbotten självförsörjande

Publicerad: 8 september 2023, 11:30

För tjugo år sedan var Norrbotten självförsörjande till femtio procent. Sedan dess har självförsörjningsgraden mer än halverats. Peter Fjällborg, vd på Coop Norrbotten känner dock att det finns goda möjligheter att vända utvecklingen.

Foto: Magnus Sandberg

Med hjälp av det nystartade investeringsbolaget CN Invest vill de öka självförsörjningsgraden i Norrbotten. ”Vi vill öka möjligheterna för nya entreprenörer”, säger Coop Norrbottens vd Peter Fjällborg.

Ämnen i artikeln:

Peter FjällborgCoop Norrbotten

JB


Coop Norrbotten vill förbättra livsmedelssektorn i länet och startar de CN Invest, ett fristående dotterbolag som ska investera och hjälpa lokala företagare att främja livsmedelsproduktionen.

– Vi vill öka möjligheterna för nya entreprenörer och redan etablerade att förverkliga sina projekt inom livsmedelssektorn i Norrbotten, säger Coop Norrbottens vd Peter Fjällborg.

Enligt Coop har självförsörjningsgraden i Norrbotten rasat de senare 20 åren, i takt med globaliseringen och en ökad import till länet. Men läget är akut och de hoppas på att det nystartade bolaget ska kunna stärka branschen, genom att investera i det regionala näringslivet.

– Via vårt investmentbolag vill vi utveckla fler regionala livsmedelsproducenter och öka graden av självförsörjning i länet. Genom CN Invest ska kapital och kompetens bidra till att fler kan satsa och utveckla sin verksamhet eller för den delen starta ny verksamhet inom livsmedelssektorn.

LÄS ÄVEN: Experten: Därför hakar inte konkurrenterna på Coop

Den avgående Coop-chefen har en hög tilltro till satsningen.

– I Norrbotten finns det goda förutsättningar. Vi har en lång historik inom livsmedelsproduktion, ett väl utbyggt transportsystem och konsumenter som många gånger hellre väljer lokal mat än ett billigare alternativ, säger Peter Fjällborg.

Det långsiktiga målet för Coop är att bryta den negativa utvecklingen i länet och bidra till att regionen ökar sin självförsörjningsgrad.

– Vi tycker att det är viktigt att Norrbottens konsumenter får ett bredare och mer varierat lokalt sortiment. Genom bolaget kan vi bidra till att fler konsumenter får möjligheten att välja hållbara och lokalproducerade livsmedelsprodukter.

CN Invest kommer att arbeta med ägarkapital och ägarlån som minoritetsägare, och de ska investera i företag inom hela livsmedelskedjan i Norrbotten.

LÄS OCKSÅ: Peter Fjällborg om sortin: ”Det kommer att krävas mer framöver”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev