Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Efter branden: Polarbröd investerar 183 miljoner i bageriet i Älvsbyn

Publicerad: 25 september 2020, 09:22

Polarbröd investerar 183 miljoner kronor i en första etapp i ett nytt bageri i Älvsbyn. Förhoppningen är att vara igång med brödbakningen inom ett år.
– Detta är historiskt för oss, säger koncern-vd Karin Bodin.


Ämnen i artikeln:

Leverantör

I går, på dagen en månad efter branden som ödelade Polarbröds bageri i Älvsbyn, tog Polarbröds styrelse beslut om stora investeringar som snabbt ska få företaget på fötter.

Totalt handlar det om nästan 200 miljoner, varav 183 miljoner satsas på en första etapp ”för att bygga upp ett bageri i världsklass” i Älvsbyn.

Knappt 14 miljoner kronor investeras i det befintliga bageriet i Bredbyn i Västernorrland för att öka kapaciteten och effektiviteten. På årsbasis innebär det att man kan baka 13 000 ton bröd – och erbjuda 18 medarbetare från Älvsbyn nya tjänster här från mitten av oktober.

Tidigare har företagsledningen kommunicerat att det kommer att ta minst två år innan ett nytt bageri är igång. Den planen gällde för hela bageriet, och där reviderar man nu tidsramen i samband med denna första satsning.

– Vi har hittat ett sätt att komma igång snabbare än väntat med första etappen av bageriet. Det känns fantastiskt att vi redan nu är på väg tillbaka, säger Polarbröds vd Anders E Johansson i en kommentar.

Första etappen blir en bagerilinje där målet är att företagets klassiska storsäljare ska kunna bakas redan om ett år. Dessutom kommer en ny lagerfrys att byggas upp. Däremot har både silos, kylanläggning och järnväg klarat branden.

Den nya linjen kommer att innebära arbete för cirka 25 medarbetare.

– Jag är glad och stolt över att vi kunnat vara så snabba att projektera denna första etapp. Vi kommer att jobba vidare med de kommande stegen i det nya Polarbageriet så snart vi kan, säger Karin Bodin, vars ambition är att bygga ”ett hållbart och människovänligt bageri för framtiden”.

– Det var faktiskt en medarbetare som påtalade det här med möjligheten att få börja om från noll och kunna göra allt rätt bra från början. Den gamla byggnaden var från 70-talet och hade byggt om och byggt på i omgångar med olika speciallösningar. Nu kan vi få bättre takhöjd och större lokaler som är anpassade efter produktionen med allt vad det innebär för arbetsmiljö och kvalitet, säger hon.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Leverantör

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News