Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Coops förra vd klar för nytt uppdrag – i investeringsbolag: ”Blir en rejäl satsning”

Publicerad: 30 maj 2022, 09:48

Magnus Johansson, tidigare vd för Coop Sverige.

Foto: Sara Karlsson

Vid årsskiftet klev Magnus Johansson av tjänsten som Coop Sveriges vd. Nu blir han styrelsemedlem i investeringsbolaget Kale United. ”Det finns något jäkligt spännande här”, säger han till Breakit.

Ämnen i artikeln:

RåvarorCoopTeknologi

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Investeringsbolaget Kale United grundades 2018 och har sedan dess vuxit rejält. Fokuset ligger på att investera i olika växtbaserad alternativ inom livsmedel.

Nu får Kale United, och grundaren Måns Ullerstam, förstärkning av Coop Sveriges tidigare vd som ska arbeta med hållbarheten inom bolaget genom sin roll som styrelsemedlem.

– Varje gång jag och Måns träffades så pratade vi om hur livsmedelssystemet måste transformeras. Jag visste att jag primärt inte ville gå till ett rent livsmedelsproducerande bolag igen. Kale använder delar av livsmedelsindustrin för sitt huvudsyfte, att bygga upp en investeringsportfölj för att stötta förändringen från proteinkonsumtion till växtbaserat. Och det finns något jäkligt spännande här, säger Magnus Johansson till Breakit

I dagsläget har Kale United investeringar i bland annat Nordic Seafarm, Bärta, Mycorena, Oumph och Stockeld Dreamery.

LÄS OCKSÅ: Magnus Johansson om sin snabba sorti: ”Hoppas det kan innebära en nystart för Coop”

Efter fem år på Coop ska Magnus Johansson nu arbeta med att lägga till nya namn på den listan.

– Det blir en rejäl satsning där vi ska bygga upp en portfölj som är dubbelt så stor som i dag med möjlighet att göra skillnad. Ska man hitta den typ av bolag som kan sticka ut så måste man gå internationellt. Sverige är en liten marknad, uppger han för Breakit.

Magnus Johansson står ännu bara i startblocken men hoppas att han själv och Kale United som bolag kan bidra med kunskap i branschen.

– För bolag av den här storleken är det viktigt att få i gång styrelsearbetet och att generellt få in personer med den bakgrunden som jag har. Det är till en början stort fokus på grundare och ägare. Jag kommer kanske gå in med pengar i bolagen, men annars är det också värdefullt att Kale finns med som rådgivare med sin kompetens, säger han till Breakit.

Utöver uppdraget hos Kale United blir Magnus Johansson också ordförande och investerare på AreaChica.

Area Chica startades 2020 och arbetar med digitalisering av inköp och försäljning, företaget har i dag cirka tio anställda.

– Jag tycker att Area Chicas affärside är väldigt spännande. Att hjälpa köpare och säljare att mötas på ett enklare men samtidigt professionellt och strukturerat sätt tror jag välkomnas av många leverantörer som i dag kämpar med vikande konverteringsgrader i försäljning och marknadsföring. Jag ser mycket fram emot att jobba tillsammans med teamet på AreaChica, säger Magnus Johansson i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev