söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Coop Syds stora fastighetsaffär i hamn: ”Fokusera våra resurser på bästa sätt”

Publicerad: 15 maj 2023, 12:21

Martin Runquist, vd för Coop Syd.

Foto: Agneta Renmark

Coop Syd har hittat en ny ägare till tolv butiksfastigheter. ”Vi är inte är ett fastighetsbolag utan ett detaljhandelsföretag”, säger vd Martin Runquist till Dagligvarunytt.

Ämnen i artikeln:

Coop Kristianstad/Blekinge

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


I februari berättade Dagligvarunytt att Coop Syd sökte en köpare till tolv butiksfastigheter. Nu har konsumentföreningen funnit en ny ägare i Svensk Handelsfastigheter.

– Det finns flera anledningar till varför vi gör den här affären men de viktigaste handlar om att fokusera våra resurser på bästa sätt. Vi är inte är ett fastighetsbolag utan ett detaljhandelsföretag och vill fokusera våra resurser på den kärnverksamheten och överlåta fastigheterna till de som är proffs på detta, säger Martin Runquist i en kommentar till Dagligvarunytt.

Hur mycket pengar Coop Syd får för fastigheterna vill han inte svara på.

– När vi 2022 slog ihop butiksverksamheten i västra Skåne och Österlen med Coop Kristianstad Blekingens butiksverksamhet i Östra Skåne och Blekinge och Coop Syd skapades visste vi att vi behövde skapa ekonomiskt utrymme och fokusera resurserna på butiksverksamheten för att klara av det på allra bästa sätt och detta är en viktig del i den planen, fortsätter han.

Svenska Handelsfastigheter är ett bolag som specialiserat sig på att äga och förvalta framför allt externa handelsfastigheter. I och med köpet ökar andelen livsmedelshandel i bolagets portfölj, från 53 till 54 procent.

– Vi har i dag ett väldigt bra samarbete med Svenska Handelsfastigheter och ser fram emot att fortsätta detta samarbete nu när de blir en av våra absolut viktigaste samarbetspartner på fastighetssidan, säger Martin Runquist.

Så här kommenterar Svenska Handelsfastigheter affären.

– Dagligvarubutikerna ligger i strategiskt bra mikrolägen för detaljhandel nära bostadsområden med bra kommunikationer. Det är ett samlat bestånd med en stabil hyresgäst vilket gör att det passar väl in i vår portfölj med dess långsiktiga horisont. Vi ser även förvärvet som en del i vårt samarbete med Coop Syd och i deras fortsatta utveckling och expansion, säger transaktionschef Jöran Rydberg.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev