onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Butiken ska odla gurka året om: ”Ett fullskaligt kretslopp”

Publicerad: 9 november 2021, 11:53

Butiksodlingen ska ligga i entrétornet på Ica Maxi i Skellefteå. Under andra kvartalet 2022 ska de första gurkorna skördas. Foto: Icanyheter Arkiv

Ännu en Ica Maxi satsar på butiksodlad gurka i kombination med regnbågslax, i samarbete med foodtech-företaget Agtira. ”Det här är framtidens sätt att producera livsmedel”, säger Åke Persson, handlare på Ica Maxi i Skellefteå.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIca MaxiIca SverigeLivsmedelsföretagen

AR


Agtira (som tidigare hette Peckas Naturodlingar) har tecknat ett avtal om att leverera en så kallad Agtira Instore-anläggning till Ica Maxi Skellefteå. 

Enligt avtalet kommer Agtira att förse butiken med stora mängder gurka som produceras på plats inne i affären; värdet uppgår till 3,8 miljoner över sju år. 

– Mer lokalproducerat än så här går inte att få. Gurkorna plockas i växthuset på morgonen och vi säljer dem till konsument på eftermiddagen – utan några transporter, säger handlaren Åke Persson på Ica Maxi i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Anläggningen med vertikalodling av gurka ska installeras under våren 2022 på våning två i det så kallade entrétornet. Vidare kommer butiken få laxfilé levererat varje år, fisk som har gett upphov till den näring som i sin tur får gurkan att växa och frodas.

Så sent som den 1 oktober signerades ett avtal med Ica Fastigheter och Ica Maxi i Östersund om en stor Agtira Complete-anläggning. Nu har alltså ännu en stor livsmedelsaffär valt ett liknande upplägg, om än i mindre skala.

– Om detta faller väl ut kan ett större system bli intressant även för oss framöver. Målet är att på sikt stegvis utöka produktionen av grönsaker på en större yta, med bland annat olika örter och kryddor, så att vi långsiktigt kan bli helt självförsörjande på så många produkter som möjligt – ett eget fullskaligt kretslopp inne i vår egen butik, säger Åke Persson.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev