Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Investeringar

Axfoods rekordsatsning ska sätta nya superterminalen på kartan: ”Avgörande”

Publicerad: 21 april 2022, 05:43

Dagabs terminal i Bålsta förses med Sveriges största takbaserade solcellsanläggning. Satsningen är en del av Axfoods gröna omställning, säger vd Klas Balkow.

Foto: Pressbild

Redan i höst ska Axfoods nya högautomatiserade logistikanläggning i Bålsta kunna drivas med solel. Den 100 000 kvadratmeter stora anläggningen förses med 80 000 kvadratmeter solpaneler.


Ämnen i artikeln:

AxfoodDagab

– Tillgången till mer förnybar energi i samhället är avgörande för att kunna bromsa klimatförändringarna i tid, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef, i ett pressmeddelande där bolaget presenterar nyheten om ännu en gigantisk satsning på solel. 

Dagabs nya logistikcenter som just nu byggs i Bålsta norr om Stockholm ska tas i drift 2023. På taket till den 100 000 kvadratmeter stora anläggningen monteras 16 000 solpaneler. 

Vid full drift kommer anläggningen ge en effekt på cirka 8,9 MW, vilket motsvarar en årlig produktion på 7,8 GWh. Enligt Axfood blir den takbaserade solcellsanläggningen den största i Sverige.

För bara en dryg vecka sedan meddelade Coop att man sätter 38 000 kvadratmeter solpaneler på taket till den helautomatiserade terminal som byggs i Eskilstuna. 

LÄS OCKSÅ: Coop bygger solcellsanläggning på taket till nya lagret – blir en av de största i Sverige 

Genom ett så kallat PPA-avtal åtar sig Axfood att köpa all el som produceras de närmaste 25 åren, medan hyresvärden Logicenters står för installation, drift och skötsel genom leverantören Solkompaniet.

Axfood har sedan 2013 arbetat med solcellsanläggningar på sina lager och byggnader. Under 2024 beräknas Sveriges största markbaserade solcellspark tas i drift och kunna producera energi motsvarande 15 procent av Axfoodkoncernens totala förbrukning.

– Våra stora satsningar på solenergi är en del av den större gröna omställning som vi driver för att skapa ett mer hållbart matsystem, säger Klas Balkow. 

LÄS OCKSÅ: Ica-handlaren Fredrik satsar dryga miljonen på solel – för att slippa höjda elpriser

Monika Nilsson Lysell

Reporter

monika.nilsson@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

AxfoodDagab

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.