måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

SCB: För första gången på över ett år sjönk matpriserna – här är varugrupper som stack ut

Publicerad: 15 maj 2023, 06:29

I april sjönk priserna på grönsaker och frukt.

Foto: Monika Nilsson Lysell

För första gången på nästan 1,5 år sjönk livsmedelspriserna i Sverige. Jämfört med mars i år gick livsmedelspriserna ner med 1,2 procent. Inflationstakten bromsades ytterligare en aning och ligger nu på 10,5 procent.

Ämnen i artikeln:

MatpriserKPI

SB


Det är 17 månader sedan de totala livsmedelspriserna sjönk. Och det är i stort sett samtliga varugrupper som redovisar en minskning. Mest sjönk priserna på grönsaker (-5,4) och frukt (-3,9 procent) i april, enligt Konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Senaste gången priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick ner var i november 2021. Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan denna vändning nedåt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Andra livsmedelspriser som sjönk var oljor och smör (-2,0 procent), fisk (-1,3) samt bröd (-0,3). Endast kategorin ”övriga livsmedel” steg i pris i april (+0,7). Mejeri och ägg samt kött låg på samma nivåer som föregående månad.

Inflationstakten ligger nu på 10,5 procent, en minskning från 10,6 procent för en månad sedan. Totalt KPI låg på 0,5 procent i april.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev