Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

PRO: Innehållet i små förpackningar är mer än en tredjedel så dyrt som i stora

Publicerad: 31 augusti 2022, 05:44

Styckespriset för tepåsar i en stor förpackning av ett visst varumärke är 153 procent billigare än för en liten.

Foto: Pressbild

Det är billigare att köpa stora förpackningar än det är att köpa små. Det visar en nu prisundersökning som PRO genomfört. Organisationen menar att det kan slå mot ensamhushåll som av ekonomiska skäl väljer den mindre.


Ämnen i artikeln:

Matpriser

– Vi har bara undersökt ett axplock av varor i butikerna, men prisskillnaden på små och stora förpackningar är mer regel än undantag. Detta vill PRO öka medvetenheten om, säger Ola Nilsson, projektledare för prisundersökningen samt sakkunnig i konsumentpolitik hos PRO. 

Penisionärsorganisationens undersökning visar att innehållet i en mindre förpackning i regel är 36 procent dyrare än i en större. 

Det är bara ett genomsnitt. 

Styckespriset för en förpackning med 25 te-påsar av ett visst varumärke blir 0,81 kronor visar undersökningen, medan det kostar 0,32 kronor styck för en förpackning med 100 påsar. Det är en skillnad på 153 procent. 

PRO menar att det här slår mot ensamhushåll som med sämre ekonomiska förutsättningar som ofta tvingas välja en mindre storlek. 

Och att köpa mer än man behöver kanske inte lönar sig i slutändan då man tvingas slänga på grund av att varan blivit gammal, resonerar organisationen vidare.  

– Man ska vara medveten om att en stor förpackning av en vara som blir stående länge och blir för gammal faktiskt kan vara en förlustaffär, även om man kan tro att man sparar några kronor, säger Gunnel Tunberg, konsumentansvarig inom PRO:s Göteborgsdistrikt. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Matpriser

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev