måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Priserna på grönsaker steg tvåsiffrigt – när KPI var tillbaka på rekordhöga nivåer

Publicerad: 15 mars 2023, 07:40

Grönsakerna blev 10,4 procent dyrare i februari, visar Konsumentprisindex.

Foto: Susan Berzelius

Inflationstakten steg åter i februari, denna gång med tolv procent. På tolv månader har livsmedelspriserna därmed stigit med över 20 procent, enligt SCB:s Konsumentprisindex.


SB


När SCB i dag presenterade KPI för februari var siffrorna åter rekordhöga efter en liten tillbakagång i januari. Och åter är det livsmedelspriserna som drar upp indexet och därmed inflationen.

Priserna på livsmedel steg med 2,8 procent under föregående månad och allra mest ökade grönsakspriserna (+10,4 procent), läsk och juice (3,6), frukt (2,8) samt sötsaker (2,6). De enda varugrupper som minskade i pris var oljor och fetter (-1,4 procent) och kaffe och te (-1,1 procent).

Inflationstakten ligger nu på tolv procent.

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Tycker man att vissa grönsaker har stigit extra kraftigt i pris under det gångna året bekräftas den känslan av SCB:s statistik. Tomater har ökat med 32 procent, paprika med 54 procent och blomkål och purjolök med 80 procent.

Totalt KPI ökade med 1,1 procent i februari.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev