Index
Oväntat trendbrott – prisrallyt avtar: Här är kedjorna som höjer mest och minst
Publicerad: 9 november 2022, 13:48
Foto: Andreas Dyrberg Skog
Medan kundrörelserna mellan dagligvaruaktörerna intensifieras, mattas prisökningstakten i handeln av något. En kategori sticker ut – samtidigt som kedjorna kommer allt närmre varandra, enligt färska siffror från Matpriskollen. ”Det kan bli lite lugnare framöver”, säger vd Ulf Mazur.
Butikspriserna i dagligvaruhandeln ökade med 0,6 procent i genomsnitt i oktober, visar Matpriskollens Pricetrackerindex.
Jämfört med i september är det en något lägre prisökningstakt. Och jämfört med augusti då ökningstakten skrevs till rekordnoteringen 1,7 procent blir trendbrottet tydligare.
LÄS OCKSÅ: EXKLUSIVT: Första bilderna – titta in i Axfoods nya superlager: ”Miljön är väldigt industriell”
– Det kan vara början på en liten avmattningstrend och det kan också vara en konsekvens av att flera varugrupper nu har höjts ”tillräckligt” och lagt sig på en nivå som kedjorna för tillfället tycker är rimlig, säger Ulf Mazur och påminner om att prisökningstakten för hela 2021 var 1,1 procent.
Med det i åtanke är takten fortfarande rekordhög – priserna på matrelaterade varor i butik har ökat med 14,9 procent i snitt sedan januari.
– Min bedömning är att det kan bli lite lugnare framöver, det kan inte fortsätta med samma fart konstant. Med det sagt finns det kategorier som måste upp ännu lite till, säger han.
Nedbrutet per kedja höjde Stora Coop snabbast i oktober, med sammanlagt 1,1 procent. Ica Nära och Ica Supermarket följde efter och höjde priserna med respektive 0,9 procent i snitt.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
Sedan årsskiftet är trenden dock densamma som tidigare – Willys håller alltjämt snabbast prisökningstakt och summerar efter oktober 13,5 procent i ökade priser hittills i år.
Noterbart är att både Ica Supermarket och Willys behöll sin prisnivå från september även i oktober. Kedjornas höjningar skrivs alltså till 0 procent i snitt på jämförbara sortiment.
LÄS OCKSÅ: Maxi-handlarna om svaga utvecklingen – och kundtappen: ”Ett stålbad”
Och Ica Maxi håller fortsatt sitt prisavstånd till Willys, men gapet har minskat. I oktober klev profilen upp 0,5 procentenheter närmre konkurrenten och har nu höjt sina priser med 10,5 procent i snitt sedan årets början.
– En del av det är periodiseringar över månaderna. Men över tid vore det märkligt om Maxi skulle klara av att inte höja priserna med lika mycket som Willys gjort, säger Ulf Mazur och fortsätter:
– Maxi har större marginaler att ta av, men det finns ingen anledning att ge bort pengar genom att vara onödigt billig.
Bland enskilda varugrupper är det fortsatt mejeri, ost och kött som står för den mest våldsamma stegringen. Ost är nu omkring 23 procent dyrare i snitt jämfört med för ett år sedan.
Men här syns även en motsatt trend – varor inom kycklingkategorin backar tydligt i pris.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
– Det finns ett antal artiklar där prisbilden förändrats, utan att det faktiskt har skett en generell förändring. Utan man har av någon anledning ändrat priserna, och en förklaring till det kan vara att konkurrensläget är sådant att konkurrenterna inte har höjt priserna i samma utsträckning, till exempel.
I just kycklingkategorin backar flera varugrupper, såsom kycklingfärs och kycklingfilé med nära 1 procent i oktober.
LÄS OCKSÅ: Tydliga beskedet från Coop-föreningens egen lågpriskedja: ”2022 kommer bli ett superrekordår”
En förklaring till det hittar man i leverantörsledet.
– Kronfågel och Guldfågeln har sänkt sina priser rätt så kraftigt. Köttpriserna backade i oktober men bryter man ner siffrorna ser man att det är kyckling som står för den trenden.
Tror du att finns fler kategorier där leverantörer går in med prisjusteringar framöver?
– Nu har det gått så pass lång tid att de som genomfört stora prisökningar håller på att finjustera artikel för artikel med hänsyn till hur konkurrenterna höjt och hur butikspriserna de facto ser ut. Är det så att konsumenten nu börjar bete sig annorlunda för att prisbilden rört sig för mycket?
En annan bedömning är att alla kedjor ännu inte tagit i för fullt i prishöjningarna, men att några hittills tagit täckning för kostnadsökningar och försökt föra det vidare mot konsumentledet.
– Då blir det i slutändan konstigt för konsumenten om prisbilden skiljer sig mycket mellan aktörerna, och det försöker man nu korrigera, säger Ulf Mazur.